6 ting å tenke på før du søker om et kredittkort

Illustrasjonsfoto: Pexels.com

Bruker du et kredittkort riktig, kan du spare mange penger i løpet av et år. Du kan for eksempel få rabatter eller penger tilbake på det du handler. Du kan delbetale større innkjøp uten at det koster noe ekstra. I tillegg kan du unngå unødvendige utgifter på reisene dine.

Artikkelen er skrevet av Mathilda Dagerhorn i Compary AB

Trikset er å finne kredittkortet som passer deg og behovene dine.

Så hvordan finner du det perfekte kortet for deg og livsstilen din? Under har vi listet opp seks spørsmål. Svarene dine vil hjelpe deg når du skal sammenligne kredittkort.

1. Skal kredittkortet være en buffer?

Ønsker du at kortet først og fremst skal være en buffer for uventede utgifter? Alle bør ha en buffer, men ikke alle er i stand til å spare opp nok penger her og nå. Et kredittkort kan være et alternativ, for eksempel, hvis bilen må på verksted.

Med et kredittkort i lommen kan du låne penger du ikke har nå, men som du får senere. Banken eller kredittkortselskapet legger ut for utgiftene dine mens du venter på å få inn penger som du betaler det utestående med. De fleste kredittkort har også en rentefri periode, hvor du ikke betaler renter på det du skylder.

Hvis en økonomisk plan b er det viktigste argumentet for å skaffe et kredittkort, bør du se nøye på hvor lang rentefrihet du får. De fleste kortene gir deg inntil 45 dagers rentefrihet, men det finnes også kort som gir deg inntil 50 dager.

2. Ønsker du først og fremst å bruke kredittkortet på reiser?

Kommer du først og fremst til å bruke kredittkortet på en og annen reise? Det finnes en rekke kredittkort som inkluderer gode reisefordeler. Fordelene kan være gratis reise- og avbestillingsforsikringer, samt egenandelsforsikring for leiebil. Noen kredittkort kombinerer også gratis forsikringer med rabatter på hotellovernattinger, feriehus og flybilletter.

Til sammen kan besparelsene med slike kort ende på flere tusen kroner per reise. Hvis reisefordeler er viktige for deg, må du se nøye på hvilke goder som følger de forskjellige kortene.

3. Hvordan kommer du til å betale tilbake det du skylder?

De fleste kredittkort deler den samme fordelen: Muligheten til å låne penger uten å måtte betale renter. Du kan få inntil 45 til 50 dagers rentefrihet av de fleste bankene og kredittkortselskapene. Jo lenger rentefrihet du får med et kort, desto lenger tid har du på deg til å betale tilbake det du skylder uten ekstra kostnader. Er du en fornuftig kredittkortbruker, som betaler tilbake hele det utestående beløpet ved forfall, vil du aldri behøve å betale renter.

Det finnes også kort som har inntil 9 måneders rentefri nedbetaling. Er du villig til å betale noen få hundrelapper i gebyr, kan du få god tid på deg til å betale det utestående uten å tenke på renten. Slike kort passer til store innkjøp, for eksempel, når du vil bytte ut sofaen eller tv-en.

Du kan også velge å nedbetale det utestående beløpet i løpet av flere måneder med kort som ikke tilbyr lang, rentefri nedbetaling. Bare vær klar over at renten på gjelden begynner å løpe så snart den rentefrie perioden er over. Har du en formening om at du kommer til å betale tilbake
kredittkortgjelden i løpet av flere måneder? Da bør du også ta hensyn til hva slags rente du kan få med kortene du vurderer å bestille.

4. Kan du utnytte sparefordelene på en klok måte?

Kanskje ønsker du å spare penger med kredittkortet? Det finnes mange kort som kan hjelpe deg med å spare store beløp i løpet av et år. Mange av dem inkluderer solide rabatter på et utall varer og tjenester. Andre gir deg cashback, altså penger tilbake, på alt du kjøper med dem.

Med noen kort kan du spare eller tjene penger på all handel. Med andre er prisavslagene og cashbackprogrammene knyttet til utvalgte varegrupper eller forhandlere. Derfor bør du bevisst velge et kort som passer forbruksmønsteret ditt.

Et godt kredittkort hjelper deg med å spare penger på varer og tjenester du allerede kjøper. Såkalte bensinkort, altså kredittkort som gir deg rabatt eller bonus på drivstoff, er et godt eksempel. Hvis du allerede kjøper diesel eller bensin blir prisen lavere når du skaffer deg et kredittkort å betale med.

Et mindre passende kort gjør at du må kjøpe ting du verken trenger eller ønsker for å oppnå sparefordelen. La oss holde oss til bilen. Det er, for eksempel, uklokt å kjøpe en bil bare for å kunne utnytte drivstoffrabatten som følger med kredittkortet du har valgt.

Poenget er dette: Se nøye på forbruket ditt, hva du bruker penger på. Forsøk å finne et kredittkort som matcher forbruket, altså et kort som hjelper deg med å spare på det du allerede kjøper.

5. Hvilke ekstrakostnader følger med kortet?

Det er i utgangspunktet gratis å eie og å bruke et kredittkort. De aller fleste korttilbyderne belaster deg ikke med ekstrakostnader når du handler med kortene deres. Det betyr allikevel ikke at det ikke finnes tilleggsutgifter.

Vi har allerede nevnt renter på kredittkortgjeld. Dette er den dyreste ekstrakostnaden ved kredittkortbruk. Heldigvis er det enkelt å unngå utgiften. Bare pass på å betale tilbake alt du skylder ved forfall.

Andre ekstrautgifter dukker opp i form av gebyrer. Det finnes flere av dem, slik som gebyr for uttak av kontanter, vekslingsgebyr og årsavgifter. Det er allikevel stor forskjell på hvor mange gebyrer som er inkludert med de ulike kortene.

Noen kredittkort har full pakke. Med slike kort må du betale årsavgifter, uttaksgebyr og vekslingsgebyr. I den andre enden av skalaen finner du kort som ikke har gebyrer i det hele tatt.

Det smarteste du kan gjøre er å sjekke hvilke gebyrer og ekstrakostnader som følger de ulike kortene du vurderer. Ideelt sett bør du skaffe deg et kort som har så få gebyrer som mulig.

6. Hvilke forsikringer ønsker du?

Du kan få en rekke ulike forsikringer med kredittkort, uten at det koster deg noe. Vi har allerede vært innom reiseforsikringer og avbestillingsforsikringer, noe som er blitt tilbudt med en rekke kort i en årrekke.

I den senere tiden har det også dukket opp andre typer forsikringer. Her er noen eksempler:

  • Forsikring av billetter til idrettsarrangement og konserter
  • Feiltankingsforsikring for diesel- og bensinbiler
  • Ladekabelforsikring for elbiler
  • Forsikring mot konsekvensene av ID-tyveri
  • Pris- og kjøpsforsikringer

Den som leter skal finne. Du kan velge blant om lag 300 forskjellige kredittkort. Leter du litt, finner du ganske sikkert et kort som har en god forsikringspakke som dekker ditt behov. For å lete, det må du. Hvilke forsikringer som følger med de forskjellige kortene, varierer ganske mye.

Kartlegg behov og forbruk

Som du trolig har forstått allerede, er det viktig at du tenker over hvorfor du ønsker et kredittkort. Hva du ønsker å bruke det til og hvilke fordeler det bør ha er avgjørende for hvilket kort du bør søke om å få. Det spiller ingen rolle hvor mange fordeler et kort har hvis du ikke har nytte av dem.

Heldigvis er det norske kredittkortmarkedet stort og variert. Du kan være trygg på at du finner et kort som passer deg bedre enn de fleste. Trikset er å bruke god tid på å kartlegge behovene og ønskene dine for deretter å måle dem opp mot godene som følger de forskjellige kortene. Når du sammenligner kredittkort med ønsker og behov som bakteppe, kan du nesten ikke unngå å finne det aller beste kortet for nettopp deg.