Vurderer du å ta et lån? Se tips og råd her!

Her kan du få nyttige tips og råd om du vurderer du å ta et lån. Illustrasjonsfoto: Norlån.no

Det er stadig flere og flere nordmenn som får lån via nettet. Aldri har det vært enklere å sammenligne banker og långivere, slik du kan gjøre på Norlån.no, i jakten på det billigste og beste lånet.

Artikkelen er produsert av Ida Moe for Norlån.no.

Fordelene med lån uten sikkerhet over nett er at du ikke behøver å fortelle verken banken eller långiveren hva du skal bruke lånet på.

Men, det er noen få tips man bør har med seg før man gir seg ut på jakten.

Hvis du ser etter et større lån i størrelsesorden 200.000,- sammenlign de ulike alternativene her

Store prisforskjeller

Flere banker og långivere har fått et både ufortjent og fortjent rykte hva angår forbrukslån. Media viser skrekkeksempel etter skrekkeksempel av lån med altfor dyre renter og kunder som ikke klarer å nedbetale lånet sitt. Ofte har disse lånekundene endt opp med å ta altfor store lån til en altfor høy rente.

Mange har kanskje heller ikke sammenlignet de forskjellige lånene på markedet før de tok det første og beste de fant. Banker og långivere reklamerer ofte med svært forskjellige nominelle renter, men det er ikke den nominelle renten man bør se på når man skal ta lån. Den nominelle renten viser nemlig ikke alle ekstra kostnadene som få er klar over tilkommer et lån. Eksempler er oppstartavgift, etableringsgebyrer eller termingebyr.

Hver bank opererer med forskjellige avgifter og gebyrer. Disse avgiftene og gebyrene vil alltid vises i den effektive renten. Da bare etableringsgebyret kan koste mellom 0 – 2500 kroner sier det seg selv at forskjellen på den effektive renten kan bli stor mellom hver bank og långiver.

Hvilken rente kan du få?

Det er viktig å vite at renteeksempelet som hver bank og långiver annonserer på sine sider ikke nødvendigvis er den renten du kommer til å få. For å finne ut hvilken rente akkurat du kan få, er man nødt til sende inn en uforpliktende søknad til banken eller långiveren du har valgt. Grunnen til dette er at hver søknad blir evaluert individuelt.

En person med veldig god kredittscore vil selvsagt kunne få en lavere rente enn det eksemplet viser, imens personer med en mindre god økonomisk historie må belage seg på litt høyere renter. Enkelt forklart vurderes din søknad opp i mot den risikoen banken tror den tar ved å låne deg penger.

Du bør sammenligne lånetilbud

For å finne det lånet med best rente og låneavtale bør man alltid sammenligne forskjellige lånetilbud. Ønsker du å ha full kontroll selv kan du velge å skaffe en oversikt over alle bankene og låneinstutisjoner du mener er aktuelle og deretter sende inn uforpliktende søknad til hver og en. Dette kan være noe tidkrevende om du mener flere banker kan være aktuelle for deg, men et godt alternativ hvis du ønsker å ha full kontroll selv.

Ønsker du å overlate innhentingen av tilbud, kan vi på Norlån.no anbefale en finansagent/lånemegler. Ved å bruke en lånemegler trenger du bare å sende inn en søknad, og så vil lånemegleren gjøre resten av jobben for deg. De henter inn lånetilbud fra flere banker og långivere slik at du kan motta en rekke lånetilbud som du kan velge eller vrake.

Det er faktisk helt gratis å bruke en lånemegler, fordi lånemegleren ikke kan ta betalt for en slik tjeneste i henhold til norsk lov. Bruker du en lånemegler er du heller ikke pliktig til å takke ja til et tilbud.

Norlån.no har gjort halve jobben for deg

Alt i alt er det opp til deg om du ønsker å finne det beste lånet selv eller om du ønsker å bruke en lånemegler.

På Norlån.no har vi allerede gjort halve jobben for deg. Vi har sammenlignet både banker, långivere og lånemeglere slik at du har full oversikt når du skal begynne jakten.

Alle banker, långivere og lånemeglere i vår sammenligningstjeneste er godkjent av finanstilsynet.

Har du allerede et lån, men ønsker bedre rente?

Refinansiering er ikke bare for de som sliter med å nedbetale flere smålån, kredittkortgjeld eller annen gammel gjeld. Refinansiering passer også for de som bare har ét lån med altfor høy rente. Det kan være at når du tok lånet hadde du en dårligere kredittscore enn det du har i dag og derfor fikk en høy rente.

Ved å sende inn en søknad om refinansiering av lånet ditt kan du bytte ut det dyre gamle lånet med et billigere lån og spare penger hver måned. Det er verdt et forsøk. Får du en høyere effektiv rente enn det du har i dag er det selvsagt ingen vits, men det vet man ikke før man søkt og mottatt et nytt lånetilbud.


Om Norlån.no:

  • Norlån.no ble startet opp i 2019 som et friskt pust i finansmarkedet i Norge.
  • Norlån.no strever hver dag for å gjøre låneprosessen enklere, med gode tips og råd om hva man bør se etter når man skal finne det lånet med best betingelser og best rente.
  • Norlån.no sammenligner banker, långivere og finansagenter/lånemeglere slik at personer som er på jakt etter et lån har ett oversiktlig sted å lete på.