Slik vedlikeholder du hagegrupper og hagebord

Kan puter til hagegrupper ligge ute om vinteren? Visste du at det ikke anbefales å oppbevare putene i putekassen over vinteren? Dette er for å unngå jordslag. Putene bør lagres tørt og være helt tørre før de pakkes bort for vinteren så du kan forhindre dannelse av jordslag og mugg.

 

Dette er blant spørsmålene du vil få svar på for å ta best mulig på hagegrupper og hagebord gjennom hele sesongen.

Hvordan behandle hagemøbler i tre?

Vi er veldig glade i hagegrupper i tre i Norge, og det er et tidløst materiale som aldri går av mote. Men mange av oss vet ikke hvordan vi best kan ivareta hagebord og stoler slik at de ser fine ut år etter år. Her er noen tips til hvordan du best mulig kan vedlikeholde alle hagegrupper og hagebord i tre:

 

  • Oljebehandling før bruk: Det er anbefalt å behandle hagemøbler i tre med olje så snart de pakkes ut og settes sammen. Selv om treet ofte er forbehandlet med olje, kan det ha gått en stund siden siste behandling.
  • Vask av hagemøbler i tre: Det anbefales å gjennomføre en grundig vask med mildt såpevann for tremøbler. Om hagemøblene er i ubehandlet tre, kan du bruke grønnsåpe som impregnering. Dersom det har oppstått muggangrep på tremøbler, vil en svak klorinløsning være mer effektiv, men vær oppmerksom på at klorin og salmiakk ikke bør blandes. 
  • Vinterlagring: For å forlenge levetiden på hagemøbler i tre, bør de lagres innendørs og frostfritt i løpet av vinteren. Ved å oppbevare dem på et varmt og tørt sted kan treet tørke ut. Det aller beste er å lagre møblene i garasje eller carport under tak med god ventilasjon.

 

Nyttig å vite om hagegrupper i tre

Siden tre er et naturprodukt som reagerer på værforhold, kan det oppstå skjevheter og . Det er derfor viktig å stramme skruer og lignende med jevne mellomrom for å opprettholde møblenes stabilitet​​.

Kan rotting utemøbler stå ute om vinteren?

Hagemøbler i rotting, spesielt de som er laget av naturlig rotting, er generelt sett ikke laget for å tåle ekstreme værforhold som frost og konstant fuktighet. Dette skyldes at naturlig rotting kan bli skadet når den utsettes for disse forholdene. Kunstrotting er derimot ofte mer holdbar og kan tåle mer varierte værforhold, men det er fortsatt anbefalt å ta forholdsregler.

Her er noen tips til vedlikehold av rotting om vinteren:

  • Oppbevaring: Det ideelle er å lagre naturlige rottingmøbler innendørs gjennom vinteren, for eksempel i et skur, garasje, eller under en overbygget terrasse. Dette beskytter dem mot de harde elementene og forlenger levetiden deres.
  • Beskyttelse: Hvis du ikke har mulighet til å lagre møblene innendørs, bør du vurdere å bruke værbestandige trekk som beskytter dem mot snø, regn og frost. Pass på at trekkene er godt ventilerte så du kan forhindre danning av kondens og mugg.
  • Kunstrotting: Møbler som er laget av kunstrotting er mer motstandsdyktige mot vintervær, men det er fortsatt anbefalt å beskytte dem med trekk eller lagre dem på et mer skjermet sted for å ta best mulig vare på dem.
  • Vedlikehold: Før du setter bort møblene for vinteren, rengjør dem grundig for å fjerne skitt og støv. Dette vil forhindre at skitt bygger seg opp og blir vanskeligere å fjerne senere.

Selv om noen møbler i kunstrotting kan være mer motstandsdyktige mot vintervær enn naturlig rotting, er det alltid best å ta forholdsregler for å være sikker på at utemøblene forblir i god stand over tid.