Slik reparerer du gressplenen før høsten

felleskjøpet Illustrasjonsfoto: Felleskjøpet Agri.
Har gressplenen fått nakne flekker eller kanskje til og med gulnet helt i løpet av en varm sommer? Ingen fare, med riktig pleie og litt ekstra omsorg henter en veletablert gressplen seg raskt inn igjen.

Om gressplenen har fått flekker, må du kanskje reparasjonsså før høsten kommer. Det gjør du enkelt ved å bruke en jernrive til å røske opp jorden i flekkene før du legger på et tynt lag med ny plantejord, deretter kan du så med nye plenfrø. Ikke glem å holde de nysådde områdene fuktige til det nye gresset har fått mulighet til å vokse opp.

Mot større høyder

For å få en pen plen bør den klippes regelmessig, uten å få lov til å bli for høy mellom hver klipp. Normal klippehøyde er 4–5 centimeter, og klipp aldri mer enn en tredjedel av gressets lengde. I tørrere perioder kan gressplenen til og med slutte helt å vokse, og derfor kan det være lurt å stille klippehøyden høyere første gang du klipper igjen etter at det er nysådd. Når gresset får vokse seg høyere, gir de skygge til gressrøttene samtidig som de samler inn verdifull dugg (men har plenen gulnet, bør du unngå å klippe).

Robotgressklipper er det beste valget

Ved tørke er det å benytte en robotgressklipper det beste valget. Den lar gressklippet ligge igjen på gressmatten og det bidrar til å holde på fukten og gir samtidig naturlig næring. Robotklipperen kjenner også hvor mye av gresset som trenger å klippes, og dermed klipper den ikke for mye.

Det verdifulle vannet

Gressplenen består av 70–80 prosent vann. Vil du hjelpe gresset, kan du vanne skikkelig en gang i uken. For å spare på drikkevannet er det praktisk å samle opp regnvann i bøtter, eller bruke en vannpumpe hvis du bor i nærheten av en innsjø eller et annet vassdrag. Deretter er det bare å henge opp hengekøyen og nyte sensommeren. Lykke til!

Kilde: Felleskjøpet Agri