Single nordmenn splitter regningen

datingIllustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Restaurant eller gåtur? Kysse på første date eller vente? Betale eller spleise? Det er mye å tenke på når du hiver deg ut i datinglandskapet. I en fersk undersøkelse utført av happn, svarer single nordmenn på hvordan det er å date i Norge, og gir deg akkurat de tipsene du trenger for å komme i gang.

Dersom du ønsker å invitere noen på en date, men kvier deg fordi du ikke vet hva dere skal gjøre, er det ifølge brukerne av happn ikke vanskeligere enn å invitere til en restaurantdate, noe 28 prosent foretrekker.

– Å spise på restaurant er et veldig klassisk valg. Er du utadvendt kan det absolutt bli en vellykket date, men hvis du blir fort nervøs vil jeg nok anbefale en aktivitet. Eventuelt kan det hjelpe å sitte ved siden av hverandre fremfor ovenfor – da kommer du både tettere på og praten flyter ofte bedre, sier Simone Quist Mathiesen, datingekspert i happn.

De aller færreste foretrekker en fjelltur (2%), kjøretur (6%) eller kinodate (6%), noe Mathiesen sier seg enig i. Hun anbefaler å styre unna disse alternativene.

– En fjelltur kan gjerne bli litt for komplisert. Hva skal man ha på seg? Ha med seg? Kjøretur kan fort bli kleint når man ikke kjenner hverandre, og kino begrenser ofte dialogen, med mindre man fortsetter daten etter filmen, sier hun.

Åpne for et kyss på første date

På spørsmål om de foretrekker å kysse på første date eller vente, svarer 71 prosent at det kommer an på situasjonen. 12 prosent vil vente, mens 11 prosent vil kysse for å se om det er kjemi.

– Her er det nok viktig at man leser daten på riktig måte. Hvis det føles naturlig, er det ingenting i veien å gå inn for et første kyss. Men føles det tvunget, er det bedre å vente til begge er klar, sier eksperten.

Å spandere ser imidlertid ikke ut til å være populært. Hele 51 prosent mener at regningen bør deles, mens 4 prosent vil at daten skal betale.

– Vi ser at ting blir mer og mer likestilt, også innen dating. Den gamle stereotypen er ikke lenger velkommen, der det gjerne var forventet at mannen skulle betale i gamle dager, kan daten i dag bli fornærmet. Sørg derfor for å avtale hvordan dere gjør det, sier Mathiesen.

Personlighet er viktigst, og mange er villig til å reise langt

Når det kommer til hva som er viktigst for norske single, trumfer personlighet (66%) både utseende (8%), intelligens (4%) og humor (9%).

– Når det kommer til online dating, er det mange som mener at datingapper har gjort folk mer bevisst på utseende, men vi ser her at personlighet er langt viktigere, sier Mathiesen.

Det ser også ut til at mange er villig til å reise langt for å møte den riktige personligheten. Hele 30 prosent oppgir at reisetid ikke har noe å si, mens 12 prosent er villig til å reise to timer.

– Det viser at når den første daten endelig kommer, er folk villige til å bruke både energi og tid på det. Det synes vi er positivt og viser at mange bruker happn på et seriøst vis og faktisk er interessert i gode og ekte møter og forhold, forteller Mathiesen.

Er du usikker på når det er innafor å introdusere til venner og familie når det begynner å bli seriøst, så er du ikke alene. Nordmenn er spredt mellom alt fra en måned, til et kvartal eller mer. Ifølge single er det dog stor enighet om at under en måned er for tidlig, hele 90 prosent mener man bør vente lengre.