Rekordmange kjøper bolig for å leie ut

Boliginvestorer får ofte skylden for den sterke boligprisveksten i år. Nå viser det seg at nær halvparten av de små leilighetene som ble solgt i Oslo første kvartal, ble kjøpt av personer som ikke bor i boligen selv.

I første kvartal i år var hele 44 prosent av omsatte boliger i Oslo under 60 kvadratmeter kjøpt av en annen person enn den som bor der, ifølge tall fra Eiendomsverdi. Det skriver Dagens Næringsliv.

– Konsekvensen for dagens boligmarked er at etterspørselspresset øker. Mange boliger tilbys ikke i eiermarkedet, men går over i utleiemarkedet. I en situasjon der prisene er i sterk vekst, er dette kanskje naturlig. Det har de siste årene vært en god investering å eie bolig i Oslo, sier Espen Relbo i Eiendomsverdi til avisen.

Han understreker at tallene er beheftet med noe usikkerhet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Lett å få finansiering fra bankene

Selv om ligningsverdien på sekundærboliger har blitt doblet de siste fem årene, tror fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen at boliginvestorer ser mer på veksten i boligprisene de siste årene.

– I praksis er kanskje ikke skattereglene som gjør kjøp av utleiebolig populært. Det er heller nærliggende å tenke at populariteten skyldes at det er mye lettere å få finansiert en slik investering, enn en tilsvarende investering i aksjer. Vanlige folk kan gå i banken og låne 80 prosent av kjøpesummen med pant i en utleiebolig, men kan ikke låne tilsvarende beløp for kjøp av aksjer. I hvertfall ville renten da vært en helt annen enn boliglånsrenten på to prosent, sier Lothe til DN.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

I første kvartal i år var hele 44 prosent av alle omsatte boliger i Oslo under 60 kvadratmeter kjøpt av en annen person enn den som bor der. Kilde: DN/ Eiendomsverdi

I første kvartal i år var hele 44 prosent av alle omsatte boliger i Oslo under 60 kvadratmeter kjøpt av en annen person enn den som bor der. Kilde: DN/ Eiendomsverdi