Handelsbankens sjeføkonom tror på uendret rente i tre år

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Bård Gudim

Vi tror renta blir holdt uendret på 0,5 prosent de nærmeste tre årene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

(NTB): Men hun holder muligheten åpen for et rentekutt dersom farten i boligmarkedet bremser raskere og det får folk til å stramme inn livreima.

– Hvis en nedkjøling i boligmarkedet sprer frykt i husholdningene så de begynner å stramme inn på sitt konsum, så tror jeg Norges Bank vil bekymre seg mindre for kredittveksten og mer for det private konsumet. Da kan vi få et rentekutt, eller i hvert fall en nedjustert rentebane, sier Due-Andresen til NTB.

Norges Banks rentebeslutning onsdag er helt som ventet, men de nye boligpristallene ble kjent etter at Norges Bank hadde tatt sin beslutning om å holde styringsrenten uendret, påpeker hun.

– Det ser ut som boligmarkedet kjøler seg enda raskere enn det Norges Bank ventet, sier hun til NTB.

Annonse:


Sjeføkonomen tror likevel ikke tallene vi har sett til nå er nok til at det kommer et rentekutt i juni.

– Jeg tror vi trenger litt flere tall fra boligmarkedet og husholdningenes kredittvekst og konsum før Norges Bank eventuelt vil endre sin vurdering av finansiell stabilitet, sier hun.

Fortsatt øker gjelden i norske husholdninger. Due-Andresen sier kredittveksten følger etter boligprisene, og dersom prisene flater ut vil også norske husholdningers gjeld gjøre det.

Les også: Nedkjøling i boligmarkedet

Les også: Nå mister du bompengerabatten ved forskuddsbetaling

Les også: Nakne tall – Så lenge dusjer vi og dette koster det (annonsørinnhold)