– Black Friday er en dag hvor forbrukeren faktisk kan spare penger

Førstkommende fredag blir det travelt på mange kjøpesentre i forbindelse med Black Friday. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler blant annet å skrive en liste på hva du skal kjøpe til hvem før du begynner å dra kortet. Skal du handle på nett, bør du huske å bruke kredittkort.

Skrevet av: Roger Grosvold, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).

Det var en gang da den gjengse hadde nordmann hadde null kjennskap til navnet «Black Friday» eller hva det innbar.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: DNB

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: DNB

Så, i 2009, bestemte Norwegian Outlet på Vestby seg for at det var på tide å introdusere oss for nok en amerikansk handelstradisjon der stikkordene er salg, krangel om de beste varene og lange kassakøer.

– Til forskjell for Valentines og Halloween, er Black Friday en dag hvor forbrukeren faktisk kan spare penger, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til ABC Nyheter.

– Black Friday kan være en fin mulighet til å få gjort noen julegave-kupp før prisene settes opp i desember. Har du ikke skrevet julegaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe, anbefaler jeg å gjøre det nå før du drar kortet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Skriv ned varenummer og pris

Black Friday er en handelstradisjon med opphav i USA, der butikkene dumper prisene på fredagen etter Thanksgiving. Den markerer starten på julehandelen for amerikanere som ønsker å sikre seg julegaver på billigsalg.

Siden 2009 har Black Friday også inntatt Norge for full kraft og det florerer allerede av tilbud. Mange butikker har kjørt Black Friday-tilbud hele uken.

– Ønsker du å få mest ut av rabattene denne uken bør du sette av litt tid til planlegging. Bestem deg for hvor mye penger du skal bruke, og hva du skal kjøpe. Sjekk ut tilbudene nå på forhånd slik at du vet hva som kommer. Skriv ned varenummer og prisen på produktet og vent til tilbudet kommer, råder Sandmæl.

Les også:  Den verkelege «Black Friday»

Økning på 50 prosent i 2015

Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

Tall fra DNB viser en økning på 20 prosent i antall korttransaksjoner for MasterCard på Black Friday i 2014 sammenlignet med andre fredager samme måneden. I 2015 var det en økning på 50 prosent. Silje Sandmæl forteller at de har sett et tydelig trendskrifte når det gjelder bruken av kredittkort den siste tiden.

– Det er blitt mye vanligere å bruke kredittkort som et vanlig bankkort for å samle poeng, få rabatter også videre. Mange velger nok å bruke kredittkort når de handler på nett, som man gjerne gjør på Black Friday, fordi det ikke vil gå direkte utover egen lommebok hvis man skulle bli utsatt for svindel.

Les også:  Slik sparer du mest mulig når du handler i nettbutikker

Svindelforsøk og bestillingsproblemer

Kristoffer Gallefoss, CEO i Samlino.no. Foto: Privat

Kristoffer Gallefoss, CEO i Samlino.no. Foto: Privat

I 2010 ble Komplett.no den første nettbutikken i Norge til å arrangere Black Friday, og seks år senere foregår økende grad av handelen denne dagen på Internett.

I et Stemmer-innlegg publisert på ABC Nyheter mandag, skriver daglig leder i Samlino.no, Kristoffer Gallefoss, at mange ikke er oppmerksomme på fordelen ved å handle med kredittkortet på nett, både i form av økt sikkerhet og ekstra fordeler.

– Med økt netthandel opplever stadig flere nordmenn å bli utsatt for svindelforsøk og få problemer med bestillinger. I første halvår av 2016 utgjorde kortsvindel via netthandel 115 millioner kroner ifølge tall fra Finans Norge, som er en fordobling fra samme periode i fjor, skriver Gallefoss.

– Problemet øker altså i takt med at netthandelen øker. Derfor bør du ta dine forhåndsregler når du snart skal i gang med julehandelen.

Les også:  Skal du handle på nett? Kredittkortet gir deg bedre sikkerhet

Bruk kredittkort når du handler

Gallefoss gir følgende tips til hvordan du kan gjennomføre en trygg netthandel og samtidig unngå muligheten for å bli utsatt for svindelforsøk eller oppleve problemer med bestillingen:

  • Kun handle fra nettbutikker du stoler på. Et tilbud som ser ut til å være for godt til å være sant, er ofte nettopp det.
  • Bruk angreretten om du ikke er fornøyd med varen. For norske nettbutikker er angreretten 14 dager, for utenlandske butikker kan fristen være kortere.
  • Bruk kredittkort når du handler. Da kan du kan få pengene tilbake fra banken om du skulle bli svindlet.

– Skulle du være uheldig og bli utsatt for svindel eller en mangelfull vare, bør du umiddelbart kontakte banken eller kredittinstitusjonen hvor du har kredittkort og følge deres instrukser, råder Gallefoss.

Les også:  – Netthandel er viktigere enn GPS

Skriv liste og behold fornuften

Med så mange tilbud er det fort gjort å gå seg vill i den store tilbudsjungelen og ende opp med å bruke mer enn planlagt.

– Butikkene benytter gjerne anledningen til å friste deg med andre varer de har som ikke er på tilbud. Ved å holde deg til handlelisten og følge med på forbruket underveis unngår du blåmandag etter helgen, oppfordrer Silje Sandmæl.

Sandmæls råd til en vellykket Black Friday, er som følger:

  • Sett et maksbeløp for hvor mye du skal bruke på Black Friday.
  • Skriv en liste over hva du skal kjøpe. Denne kan gjerne inneholde årets julegaver eller til kommende bursdager.
  • Sjekk prisen på nett ved å bruke søkemotorene for å sammenligne priser. På den måten ser du hvor god deal du gjør.
  • Det er lett å la seg friste, så behold fornuften og ikke kjøp utover det du har satt på listen.

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.

Les også: 

Åtte av ti nordmenn handlet på nett i fjor

Forbrukerrådet: Tips for trygg julehandel på nettet

Denne kan du bestille hjemme fra godstolen