Derfor kan smålån være fornuftig

På NorskKreditt.no kan du sammenligne store og små lån opp mot hverandre - med svar på dagen - slik at du kan velge det beste alternativet for deg og din økonomiske situasjon.

Nesten alle i Norge låner penger. Likevel hører man gjerne advarsler mot visse typer lån, nemlig smålån. Når kan slike lån forsvares?

Artikkelen er produsert av Skrive Historie i samarbeid med Norsk Kreditt.

De tre vanligste argumentene mot lån

•        Du låner til noe ufornuftig.

•        Noen lån er ekstra dyre.

•        Nedbetalingen er umulig for deg.

Det er i grunnen kun det siste punktet som er alvorlig. Har du ikke en sjanse til å nedbetale lånet, bør du ikke låne. Men kan du betale ned innen rimelig tid, da kan noe ufornuftig være fornuftig.

Skaffe seg høyere lønn

La oss si du har en jobb nå, men du ønsker en bedre stilling. Så låner du penger for å kjøpe en fin dress eller drakt. I tillegg trenger du penger til å betale en bekjent som lager en presentasjonsvideo av deg. Att på til må du betale flybilletter når du skal på jobbintervjuer. Du er nemlig villig til å flytte på deg for å få en bedre stilling.

De fleste vil si det er ufornuftig å låne penger til klær og flyreiser, men du har en god plan med lånet. Samtidig har du en sjanse til å betale ned lånet selv om du ikke lykkes med karrieren, for du har allerede en jobb.

Arveoppgjøret må ordnes

Noen ganger skjer alt på en gang. Du er midt i en separasjon samtidig som en begravelse og et arveoppgjør skal ordnes. Du vet altså at du vil arve penger kanskje om et halvt år når oppgjøret er ferdig. Men først må du bidra i begravelsen. Du har heller ikke mentalt overskudd til å selge like godt på jobben i en periode, så i noen måneder vil lønnen være lavere. Da kan et smålån være fornuftig.

Slå til på et tilbud

Eller la oss si at du akkurat nå har ramlet over en mulighet til å kjøpe en bruktbil til en veldig god pris. Men bonuspengene fra arbeidsgiveren din kommer ikke på konto før om tre uker. Da kan et smålån være løsningen.

Er ferie ufornuftig?

De fleste vil si det er ufornuftig å låne penger for å dra på Syden-ferie med kjæresten. Og i de fleste tilfellene er det ufornuftig. Men det er ikke ufornuftig dersom du vet at det kommer penger på kontoen snart fordi du har fått jobb. Kanskje det er bare akkurat nå dere begge har fri samtidig. Kanskje det til og med er snakk om «once in the lifetime»-mulighet?

Luksusfella

Låner du uten å ha en plan om nedbetaling, da bør du ikke låne. Du må ha mot nok til å si nei til ny bil dersom du ikke vet om du klarer å betale ned. Ikke lån bare fordi det er fristende å dra på ferie med vennene eller fordi det er flaut å parkere den gamle bilen utenfor arbeidsplassen. Styres du for mye av følelser og du låner uten en nedbetalingsplan, er du på vei inn i luksusfella. Men det er ikke dermed sagt at alle små lån er ufornufitge.

Finn et rimelig lån

Har du Bank-ID, kan du få utbetalt et lån dagen etter at du søker. De minste lånene krever nesten bare at du sender en sms. Nettsiden Norskkreditt.no har gjort det enkelt å søke om små lån eller såkalte SMS lån. Der ser du betingelsene fra flere finansforetak slik at du kan sammenligne. Legg merke til rente og nedbetalingstid før du bestemmer deg. Trykk så på søkeknappen ved siden av den lånegiveren som du velger.

Se tilbud på SMS lån her: http://www.norskkreditt.no/sms-lån