Slik fungerer refinansiering av kredittkort og dyre forbrukslån

For å refinansiere finnes det flere muligheter, og det lønner seg å undersøke markedet nøye før man velger en ny bank. Foto: iStock/ Leading Web Solutions

Noen ganger trenger man ekstra penger, eller har behov for å søke refinansiering av dyr gjeld. Det gjelder særlig for de som sliter med å betjene kostbare lån fra kredittkort og forbrukslån.

Artikkelen er produsert av Leading Web Solutions.

For å refinansiere finnes det flere muligheter, og det lønner seg å undersøke markedet nøye før man velger en ny bank.

Ved refinansiering frigjør man noe av kapitalen sin ettersom man får samlet gjeld fra flere lån, enten det er snakk om forbrukslån, kredittkort eller avdragskjøp. Som et resultat kan man oppnå lavere månedskostnader ved at rentekostnaden synker. Besparelsene kan utgjøre alt fra noen få kroner til flere tusen per måned, alt etter hvor mye gjeld man har.

Dersom man ikke er sikker på hvilke banker eller institusjoner man skal henvende seg til, kan det være greit å henvende seg til en lånemegler. Der fyller man inn et søknadsskjema, som de sender ut til flere banker og lånetilbydere.

Så fremt man innfrir kravene til lån hos de forskjellige bankene, vil man bli kontaktet av de som kan tilby refinansiering. Stort sett får man svar i løpet av 1-2 dager, men det kan ta lenger tid.

Krav for å få et refinansieringslån

For å få et refinansieringslån til å betale ned forbrukslån eller kredittkort med høy rente må man først og fremst ha en stabil økonomi. Det stilles krav til at man har en viss inntekt og at man ikke har betalingsanmerkninger.

Noen banker krever at man er over 23 år for å få innvilget refinansiering, mens andre har en grense på 18 år. Alle gjennomfører en kredittsjekk, og det er viktig at man oppgir så nøyaktige og riktige opplysninger som mulig. Bankene har gode mekanismer for å avdekke feilaktige opplysninger i søknader om refinansiering, og det vil telle i negativ retning.

Forbrukerportalen www.refinansiere.net/ inneholder informasjon om refinansiering og hvilke renter du potensielt kan oppnå hos forskjellige norske banker. Noen av disse lånene klassifiseres som forbrukslån uten sikkerhet.

Det som er viktig å huske på når man skal refinansiere, er at man må ha ordnet økonomi. Man bør ha et budsjett man kan følge, og dette bør være både oversiktlig og realistisk. Man må ta høyde for at det kan komme en renteøkning, så det må være rom i økonomien for at man kan takle dette. Selv om man refinansierer flere smålån, vil man ha en relativt høy rente, noe økonomien må tåle.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: iStock/ Leading Web Solutions

Hvorfor samle lån?

Dersom man har hatt utgifter til oppussing, ferie eller uforutsette ting, kan refinansiering av eksisterende gjeld være et godt alternativ. Det som er viktig å tenke på da, er at man klarer å betjene det nye lånet og at man har økonomien så i orden at man ikke får problemer med å betale. De fleste banker er hjelpsomme bare man tar kontakt med dem, og de fleste ønsker å gi det beste tilbudet!

Ta gjeld fra kredittkort som et eksempel. En test av ulike kredittkort på kredittkortinfo.no viser at den laveste renten på kredittkort i Norge ligger rundt 14%. Det er relativt høyt, og de fleste betaler sannsynligvis mye mer på den saldoen de har utestående på kortene sine.

Når man refinansierer får man en langt bedre oversikt over gjelden sin. Flere banker tilbyr å gjøre refinansieringen for en, noe som for mange kan være en veldig god løsning. Man legger da inn informasjonen om gjelden man allerede har, hvem man har lån hos og hvor mye lånene eller kredittene er på. Da ordner banken med det praktiske, og man slipper å forholde seg til flere enn den ene banken når refinansieringen er gjort.

Når du først skal gjennomføre en refinansiering vil det lønne seg å fokusere på nedbetaling av disse gjeldstypene:

  • Forbrukslån
  • Kredittkort
  • Kjøp gjort på avdrag
  • Andre typer mikrolån og gjeldsposter med høy rente

Prøv alltid å legge inn de dyreste lånene først, enda de skulle ha en kort nedbetalingstid. Du vil uansett spare penger ved at lånene slettes umiddelbart og du får en bedre rente.

Hvor mye det koster

Hvor mye det koster å refinansiere varierer fra bank til bank. Det kan være lurt å sjekke hvilken rente de forskjellige bankene kan tilby, og man bør velge nøye ut ifra hvem som kan gi de beste betingelsene. Noen banker opererer med skyhøy rente, mens andre kan tilby lån til en mye bedre rente enn flere av de andre.

Det er viktig å huske på at renten kan stige, og da bør man ha råd til å betale. Hvorvidt det lønner seg å refinansiere vil alltid avhenge av hvilken rente du betaler på din eksisterende gjeld, enten du skylder mye i forbrukslån eller har flere kredittkort med opptrukket balanse.

Når man søker om refinansiering, ønsker man gjerne så gode vilkår som mulig. Har man en god og stabil økonomi, et godt budsjett og en oversiktlig og overkommelig betalingsplan, er man godt på vei.

Orden i økonomien er veldig viktig for å unngå å havne i et uføre. Det er høy rente på mange av lånene, og man må ha evne til å betale det man blir tilbudt der og da og i en tid fremover.

Hva man kan låne

Man kan låne fra småbeløp til flere hundre tusen kroner. Dette kommer an på hvilken inntekt man har, hvor god betalingsevne man har, hva man har av annen gjeld og hvor mange år man velger å nedbetale lånet på.

Jo raskere man betaler ned lånet, dess billigere blir det. Samtidig kan man velge å ta det over flere år, og man betaler da gjerne lavere månedsavdrag. Dette blir dyrere i lengden, men for mange er det en grei løsning.

Når man skal betale tilbake lånet er det viktig å ha god økonomisk teft. Man bør ha et godt budsjett som man følger, og man må ta høyde for at månedsavdragene kan bli høyere ved en eventuell renteøkning.

De fleste lånetilbydere tilbyr avtalegiro, noe som er trygt og enkelt både for låntakeren og banken. Man kan ellers velge e-faktura eller lage seg faste trekk i nettbanken. Det viktigste er at man gjør opp for seg.

God løsning om man har flere dyre smålån eller kreditter

  • Refinansiering lar de samle eksisterende gjeld til en bedre rente
  • Kan være ideelt hvis du har dyre forbrukslån eller sliter med å betjene gjeld fra kredittkort

De fleste kreditter og smålån har høy rente, og til sammen kan dette utgjøre flere tusen kroner i måneden for enkelte.

Da kan det være greit å søke refinansiering, slik at man bare har en gjeldspost å forholde seg til, med én rente og ett månedsbeløp. Det er lettere å holde orden på økonomien enn når man har mange mindre lån.