Derfor er aksjesparkonto en smart løsning for småsparere

Det er mange fordeler med aksjesparekonto (ASK). Her kan du lese om de viktigste. Foto: Pixabay

Aksjesparkonto, som ofte forkortes «ASK», fikk mye oppmerksomhet i 2018 og 2019, men denne spareformen er fortsatt viktig for både nybegynnere og erfarne investorer.

Artikkelen er skrevet av Partnertekst

På noen områder er en aksjesparkonto en real gavepakke til småsparere, og det er viktig å sette seg inn i vilkårene og fordelene som følger med en slik konto.

Investering i aksjer og fond er alltid forbundet med risiko

Til å begynne med så er det selvfølgelig viktig å være klar over at investering i aksjer og fond alltid vil være forbundet med risiko. Du bør alltid sette deg inn i hvordan forskjellige aktiva fungerer, og på den måten tilegne deg grunnleggende aksjekunnskap, før du investerer.

Det betyr også at en aksjesparkonto selvfølgelig ikke er en beskyttelse mot dårlige investeringer eller tap, men kontoen kan gjøre det enklere å ta gode valg.

Aksjesparkontoen gir mer fleksibilitet og gunstigere skatt

En aksjesparkonto har stor betydning for hvordan skatt på gevinster beregnes. Det er først når man tar ut gevinster fra aksjesparkontoen som disse beskattes. Det betyr at det for eksempel er mulig å sette inn 100.000 på kontoen, handle med disse et ubegrenset antall ganger og så betale skatt av gevinsten først når man tar ut den første kronen gevinst utover innskuddet på 100.000.

Skattesatsen er lik, men tidspunktet for skatten utsettes. Likevel er denne logikken svært viktig i forhold til fleksibilitet. Hvis man kjøper en enkelt aksje, fond eller portefølje, og så ikke gjør noen handler før man realiserer hele gevinsten, så vil det ikke ha noe å si om beholdningen er på en aksjesparkonto eller ikke. Det er et ekstremt sjeldent scenario, og når man kjøper og selger vil det ha mye å si at skatten utsettes og hele beløpet kan reinvesteres. Det vil dessuten gjøre terskelen lavere for å faktisk realisere både gevinster og tap når det er nødvendig.