Munch-maleri solgt for 181 millioner kroner

Rammestiftelsen Dans på stranden av Edvard Munch. Foto: Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur.

Det over fire meter brede mesterverket «Dans på stranden» av Edvard Munch var et av de store høydepunktene på kveldens Sotheby´s auksjon for moderne kunst og samtidskunst, og oppnådde forventet pris. – Denne anledningen er et historisk møte mellom to familier som begge har beundret og støttet Munchs kunstneriske liv og virke i Tyskland og Norge, uttaler selgeren Petter Olsen.

«Dans på stranden» har vært en del av Olsen-familiens kunstsamling siden 1934, og uttalelsen (se eget vedlegg) viser til maleriets unike historie. Den tidligere eieren av kunstverket, den jødiske samleren Curt Glaser, valgte å forlate Tyskland og selge deler av samlingen etter at nazistene kom til makten. Dans på Stranden kom for salg i Oslo og ble kjøpt av Petter Olsens far, rederen Thomas Olsen. Han var en bekjent og nabo av Munch på Hvitsten like sør for Oslo.

I lys av omstendighetene rundt oppløsningen av Glasers kunstsamling, er det gjennom Sotheby´s blitt forhandlet frem en fordelingsavtale av salgssummen mellom etterkommerne av Curt Glaser og Petter Olsen.

– Med dette salget markerer vi våre familiers fortsatte støtte og beundring til denne enestående kunstneren, skriver Petter Olsen i sin uttalelse.