Sperrer utenlandske svindlere

huawei Huawei. Foto: Pixabay.

Telia og andre norske operatører går nå sammen om å stoppe telefonsvindel. En felles sperre forhindrer at utenlandske kriminelle utnytter norske numre i telefonsvindel.

Gjennom ITAKT – en ideell forening som samler norske internett- og teleoperatører for å bekjempe svindel og misbruk av tjenester og infrastruktur – går Telia, GlobalConnect, Telenor, Ice og Altibox sammen om å blokkere muligheten for at utenlandske aktører skal kunne misbruke norske fastnettnumre via såkalt spoofing.

– Vi vil gjøre det vi kan for å sikre våre kunder mot svindel, og er veldige glade for å kunne gjøre det sammen med resten av bransjen, sier Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Sammen kan vi bygge felles front mot utspekulerte svindlere, og dermed sperre for både ubehagelige og potensielt svært skadelige oppringninger til norske mobilkunder.

Spoofing innebærer at det originale, utenlandske telefonnummeret «viskes ut» – og erstattes med et norsk nummer. Ofte vises et nummer som tilhører et kjent selskap eller en statlig aktør, og da øker sjansen for at mottaker besvarer anropet og gjør det personen i den andre enden ber om, nettopp fordi hen ser ut til å ringe fra en aktør man har tillit til.

Med den nye blokkeringen som innføres i det norske telenettet i november vil slik spoofing av norske fastnettnumre fra utlandet ikke lenger være mulig.

– Denne nye blokkeringen er i praksis en showstopper for veldig mange av de kriminelle aktørene som i dag driver med organisert telefonsvindel mot norske forbrukere, sier Kristiansen. – Kommer det anrop fra utlandet til Norge, og disse er satt opp med et norsk fastnettnummer som avsender, vil disse samtalene bli parkert og ikke kunne leveres til norske forbrukere.