Spar penger: Lag grønne og personlige julegaver med gjenbruk

ifiRester fra gamle tapeter, tekstiler, gavebånd og naturlige innslag. Foto: Iver Valkvæ/ifi.no.

Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) slår et slag for bærekraftig julegaveinnpakking i år. Bruk det du har hjemme til gaveinnpakningen og juleverkstedet. Personlig, kreativt og penger spart. Og så får du jo ryddet litt i samme slengen.

Ikke bare er vi inne i en bølge der mange av oss har behov for å snu på krona, men med miljøutfordringene vi står midt oppe i, alt som skjer rundt i verden og år med pandemi og fandens oldemor, er det bare på sin plass å tenke litt kreativt også når det gjelder juleforberedelsene. Tapeter og tekstiler er vakre, og hvis du har rester liggende fra et tidligere prosjekt passer det fint å ta de frem nå. Det gir morsomme og fine pakker og hvorfor kjøpe nytt, når du kan bruke det du allerede har? Plutselig forteller pakkene under treet en historie. Og du har tatt et valg

En viktig trend

Interesseorganisasjonen IFI melder om at gjenbruk og ombruk er og forblir en trend som vil øke stort i omfang de neste årene, noe også den nye trendanalysen til danske Pejgruppen støtter. Strømninger i tiden manifesterer seg i helt spesifikke trender og kriser, og i følge Louise Byg , daglig leder i Pej, blir det et stort fokus på sirkularitet i årene som kommer. Forbrukeren kommer til å kreve mindre produksjon, bedre produksjon, ombruk og at vi restaurerer eller tar vare på istedenfor å kjøpe alt nytt

Det gir mening og føles verdifullt. Ikke bare for oss selv, men for hele planeten. Vi er ikke dem vi var. Mye er endret. Så det er bare å kaste seg på bølgen!

Frem med restene

Tapeter kommer i uendelig mange farger og motiver og er et fint alternativ til vanlig innpakningspapir. Særlig hvis du allerede har noe igjen fra sist du tapetserte. Sammen med stoffbiter, bånd og annet som du ikke vet hva du skal bruke til, kan du lage morsomme og fine gaveinnpakninger og julepynt. Kanskje de ulike mønstrene også passer perfekt til ulike personer.

Å få en julegave hvor det er lagt tanker og en mening bak innpakningen, vil garantert varme litt ekstra, og papiret blir neppe bare revet av for å kastes i en haug.

Tekst: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no