Slik lager du et sterkt BankID-passord

nett mobil Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Bruker du samme passord flere steder og glemmer stadig hvilket tall du satte bakerst i passordet ved siste oppdatering? Da er du ikke alene, men det er ikke helt etter boka. Slik lager du et godt og sikkert BankID-passord som er lett å huske.

Når du bruker BankID-appen eller kodebrikken, vil du også bli spurt om å skrive inn ditt BankID-passord. Dette passordet bør være unikt for din BankID og bør ikke brukes flere steder. BankIDs egen passordekspert, Per Thorsheim, har gitt mange råd om passord opp igjennom årene. Her er hans beste tips.

– Det kan med fordel være litt lengde på passordet, så vi anbefaler å bruke en positiv setning som er enkel å huske for deg. Og husk at du kan bruke mellomrom. Dette vil telle som et spesialtegn, og er lettere å taste inn fra mobilen enn andre tegn. En slik setning er enklere å huske enn vilkårlige kombinasjoner av bokstaver og tall, forteller Thorsheim.

Enkel psykologi

Thorsheim påpeker at det er relativt enkel psykologi knyttet til hvordan vi lager passord, og det vet skurkene å utnytte.

– Skurkene vet at veldig mange passord starter med en stor bokstav, og avsluttes med tall og spesialtegn. Dersom du bruker en helt vanlig setning, så gir det faktisk mye bedre sikkerhet, fortsetter Thorsheim.

– Du kan også gjøre passordet enda mer personlig ved å bruke dialekt. Har du noen særegne ord i dialekten som du kan inkludere i passordet ditt? Da bør du bruke det, konstaterer Thorsheim.

Slik endrer du passord

For å endre på BankID-passordet ditt, kan du klikke på menyen til høyre i BankID-ruta neste gang du logger på med BankID. Der velger du Endre passord. Du kan også logge inn på Min BankID på bankid.no/privat for å endre passord.

Har du glemt passordet ditt, kan du klikke på lenken som kommer opp når du kommer til passordsteget i BankID-innloggingen.

Dersom du syns det er vanskelig å huske passord, anbefaler Thorsheim at du skriver det ned.

– Det høres kanskje kontroversielt ut, men jeg anbefaler å notere ned passordet på et ark som du legger på et trygt sted hvis du syns det er vanskelig å huske det. Risikoen for at utenforstående skal finne det med intensjoner om å misbruke det, er langt lavere enn risikoen man tar ved å bruke et svakt passord. Da er det er mye viktigere å ha et sterkt passord som beskytter din elektroniske identitet. Men oppbevar det et annet sted enn sammen med kodebrikken, råder Thorsheim.

Bruk totrinnsbekreftelse

I tillegg til å lage et sterkt passord, bør du også benytte deg av totrinnsbekreftelse på nettsteder hvor det er mulig. Dette er standarden for BankID hvor totrinnsbekreftelsen baserer seg på noe du vet, altså passordet ditt, og noe du har, som enten er mobiltelefonen eller kodebrikken.

BankIDs innlogging skiller seg også fra andre løsninger, da rekkefølgen på innloggingsflyten er annerledes. Vanligvis må du taste inn brukernavn og passord før du bekrefter med en engangskode, mens med BankID må du først taste inn personnummer, engangskode og deretter passord.

– Skurkene først må ha tilgang på enten kodebrikken eller mobiltelefonen, før de får tre forsøk på å taste riktig passord. Dette gjør at din elektroniske identitet er ekstra godt beskyttet, konkluderer Thorsheim.

4 tips for å lage et sterkt BankID-passord:

  • Lag et unikt passord for BankID.
  • Bruk gjerne en enkel og positiv setning som er lett å huske.
  • Du kan bruke mellomrom i passord.
  • Bruk gjerne dialekt for å gjøre det desto vanskeligere å gjette.