– Pengeproblemer er et skambelagt tema for nordmenn

Undersøkelsen viser at så mange som en av tre mistenker en i sin nærmeste familie eller bekjentskapskrets for å ha økonomiske problemer. Likevel er bare halvparten av disse villige til å ta opp problemet med vedkommende. Foto: Frank May / NTB scanpix

Ferske tall viser at vi mye heller forteller åpent om egen seksuell legning enn å si høyt at vi sliter med å betale regningene.

Skrevet av: Roger Grosvold, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)

YouGov har nylig gjennomført en undersøkelse på vegne av BlueStep der formålet er å avdekke vanlige forbrukeres pengevaner og forhold til egen økonomi.

Her plasserer fire av ti nordmenn økonomiske problemer på topp over tabubelagte temaer.

– I et samfunn som år etter år blir rangert som ett av de beste landene å bo i, er det nok ekstra vanskelig for mange å innrømme at de ikke klarer seg økonomisk, forteller Rolf Stub, administrerende direktør i BlueStep Norge.

– Samtidig er økonomiske problemer mer vanlig enn man skulle tro. Hele én av tre innrømmer at de i løpet av livet har mistet kontrollen på egen økonomi, sier Stub.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Thailand er et populært reisemål for mange om sommeren. Men mange gruer seg til sommerferien, vel vitende om at de ikke har råd til å ta med familien på slike reiser. Foto: Colourbox

Thailand er et populært reisemål for mange om sommeren. Men mange gruer seg til sommerferien, vel vitende om at de ikke har råd til å ta med familien på slike reiser. Foto: Colourbox

Mest skamfullt i Nord-Trøndelag

29 prosent mener det ville vært utfordrende å snakke om noe kriminelt man er blitt straffet for, mens kun åtte prosent føler egen seksuell legning er det mest skambelagte de kan snakke med andre om.

Til gjengjeld plasserte 40 prosent økonomiske problemer på tabutoppen i 2016, mot 36 prosent i 2015. Dette til tross for økt fokus på økonomisk usikkerhet og stigende arbeidsledighet i den norske offentligheten.

Hele 61 prosent av nordtrønderne mener økonomiske problemer er det siste de vil snakke åpent med andre om.

I Buskerud svarer derimot 47 prosent at det ville vært vanskeligst å snakke om kriminelle forhold, mens 26 prosent i samme fylke plasserer pengeproblemer på toppen av tabulista.

Disse fylkene mener at det er mest tabubelagt å snakke med andre om økonomiske problemer:

  • Nord-Trøndelag – 61 prosent
  • Telemark – 55 prosent
  • Nordland – 47 prosent
  • Rogaland – 47 prosent

I disse fylkene mener folk det er minst tabubelagt å snakke om økonomiske problemer:

  • Buskerud – 26 prosent
  • Sør-Trøndelag – 32 prosent
  • Oslo – 35 prosent
  • Sogn og Fjordane – 36 prosent
  • Akershus – 37 prosent
Rolf Stub, administrerende direktør i BlueStep. Foto: BlueStep Norge

Rolf Stub, administrerende direktør i BlueStep. Foto: BlueStep Norge

Les også:  Professor: – Rikingene drar fra resten

Kan få store ringvirkninger i 2016

Stub mener utviklingen er bekymringsverdig, og viser til at mangel på åpenhet om egne pengeproblemer kan få praktiske konsekvenser og store ringvirkninger for mange i 2016.

– I år vil flere oppleve å miste jobben og få privatøkonomien snudd på hodet. Mange vil havne i en vanskelig økonomisk situasjon, som i verste fall kan føre til inkassosaker og påfølgende betalingsanmerkninger. Derfor er det viktigere enn noen gang å bygge ned tabuer omkring økonomi, sier Rolf Stub.

– Alternativet til å snakke om det er at mennesker holder problemene for seg selv. Vår erfaring er at det ofte kan resultere i at problemene eskalerer og forverrer seg. I veldig mange situasjoner går det ikke bare utover den affekterte personen direkte, men også barn og familie.

Les også:  Pengetrøbbel kan gi fysisk smerte

Selvforskyldt er skamfullt

Forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen, er ikke overrasket over at så mange skammer seg over å snakke om egne økonomiske problemer.

– Mange har urealistiske forestillinger om hva som kjennetegner en vellykket ferie. De glemmer å tenke ut alternativer som ikke koster masse penger, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: SpareBank 1.

– Mange har urealistiske forestillinger om hva som kjennetegner en vellykket ferie. De glemmer å tenke ut alternativer som ikke koster masse penger, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: SpareBank 1.

– En av årsakene til at det er så skambelagt, skyldes at folk opplever det som selvforskyldt. Hvis du for eksempel får brystkreft, er homofil eller en av fem hundre som blir oppsagt, så er ikke det noe du selv kan noe for, forteller Gundersen til ABC Nyheter.

– Det føles nok også verre for de som har rotet det til enn de som aldri har kunnet jobbe på grunn av sykdom de selv ikke har kontroll over. De som derimot har påført seg selv pengeproblemer på egenhånd, føler det som ekstra skambelagt å skulle snakke om.

Når det gjelder både kreftsykdom og seksuell legning, er det mange kjente folk som har gått foran og vunnet aksept for de som kommer etter. Men du blir ikke kjendis av å stå frem og fortelle at du ikke har råd til å betale regningene.

– Mange opplever at de er alene om det. Alle en ser rundt seg virker vellykkede og de reiser på lange ferier til utlandet. Mange kvier seg for å si noe til familien, og for mange er det verste å skulle si til naboer eller kolleger at man har klusset til økonomien.

Les også:  Slik får du lavere lånerente i banken

Den vanskelige sommerferien

Rolf Stub mener en av grunnene til at vi unngår den vanskelige praten er vår egen frykt for å støte noen. I virkeligheten kan det at andre ser og adresserer situasjonen bli en forløsende faktor for å selv være villig til å ta tak i problemstillingen.

– Nå som vi går inn i sommerferien er problemstillingen særlig aktuell. Mange føler på forventninger om å gi familien sin gode opplevelser eller delta i aktiviteter de egentlig ikke har råd til. Derfor kan det være ekstra viktig å ta den vanskelige praten nå, selv om det oppleves ubehagelig, sier Stub.

– Vår erfaring er at en enkel samtale kan være forløsende og starten på en løsning på et problem.

Les også:  Én av fire sparer med for lav risiko

Snakk med barna

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener det det svært viktig å være åpen om økonomiske problemer.

– Økonomiske problemer er dessverre et stort tabu og skambelagt problem i samfunnet vårt, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

– Økonomiske problemer er dessverre et stort tabu og skambelagt problem i samfunnet vårt, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

– Det er veldig viktig å snakke om det. Særlig med banken og kreditorer fordi de ofte er løsningen som får deg ut av problemene. Om du tier i hjel problemet, havner du bare lengere inn i knipa. Det har jeg sett mange eksempler på i «Luksusfellen» og i min rolle som forbrukerøkonom, forteller Sandmæl til ABC Nyheter.

Sandmæl mener det også kan være viktig å snakke med familien, barna og venner.

– Det er særlig viktig at barna får forståelse for at familien har dårlig råd. Da vil de lettere akseptere at man ikke kan ta seg råd til alt.

Les også:  Sommerferien gir økt trafikk til Hjelpetelefonen

Skaper dobbel belastning

Psykolog Robert Speare er tilknyttet «Luksusfellen» og driver Speare AS. Han mener at det, i likhet med alle psykiske problemer, er dårlig for bedring å holde tanker og følelser for seg selv.

Psykolog Robert Speare. Foto: Thomas Thomassen

Psykolog Robert Speare. Foto: Thomas Thomassen

– Å ikke prate om problemene skaper en dobbel belastning. For det første bekymrer vi oss. For det andre får vi ikke utløp for bekymringene. Å gruble har aldri ført til særlig kreative konstruktive løsninger. Det som må til er å presentere utfordringer, se på dem fra ulike perspektiv – gjerne sammen med andre man har tillit til – og prøve ut ulike løsninger, forteller Speare til ABC Nyheter.

Han påpeker at selv om resultatene ikke umiddelbart blir synlige, må man ikke gi opp.

– For hvert steg du beveger deg i riktig retning så vil du komme nærmere målet om en bedre økonomisk situasjon.

Les også:  Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

Se det fra en venns perspektiv

– Hvilke råd vil du gi til de som sliter økonomisk, men som samtidig synes det er skamfullt å skulle si noe om det?

– Prøv å ta en venns perspektiv. Om du i ettertid fikk vite at en venn i mange år har slitt med økonomien, men aldri fortalt om det til deg, ville du kanskje blitt irritert fordi han eller hun ikke turte å være åpen om det og eventuelt be om hjelp fra deg, forklarer Speare.

– Det samme gjelder deg. Har du noen du stoler på i vennekretsen eller familien er sjansen stor for at de vil ønske å hjelpe deg hvis du bare innvier dem i de økonomiske vanskene dine.

Les også:  Dette må du gjøre før du mister jobben

Ikke skyv problemet under teppet

Magne Gundersen understreker viktigheten av å ta motet til seg og være ærlig på hvorfor man for eksempel kun er hjemme om sommeren.

– Først må du selv innse at du har et problem fremfor skyve det under teppet sammen med inkassobrevene. Det neste er å snakke med de som står aller nærmest, tilværelsen blir lettere når du ikke føler du er helt alene om problemene. Deretter søker du hjelp, for eksempel hos Navs gjeldsrådgivere.

Silje Sandmæl er enig med Magne Gundersen om verdien av å dele sine pengesorger med andre.

– De fleste opplever å ha dårlig råd i løpet av livet, og det bør derfor ikke noe tabu å snakke om det. Mitt råd er å være åpen rundt dårlig økonomi. Da er mitt inntrykk at det også er enklere å rydde opp i de økonomiske problemene også.

Les også:

Dette må du vite om oppsigelser – pass på rettighetene dine

Slik knekker du jobbsøker-koden

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.