NAF: – La fagfolk fikse elbil-ladingen hjemme

elbilElbil lading, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Det er et tretti-talls ladebokser til salgs i Norge, men en vurdering NAF har gjort viser at det ikke er enkelt å velge hvilken som er best for deg.

– Vi anbefaler at du kontakter en elektriker før du kjøper hjemmelader. Da får du en god løsning som passer både strømanlegget, bilen og lommeboka di, sier Jan Tore Gjøby, rådgiver for lading i NAF.

Flere av ladeboksene i NAFs sammenligningstest kan kjøpes billig uten montering, men om det blir det billigste alternativet etter at elektrikeren har gjort jobben, er mer usikkert.

Det er ikke lett å sammenligne elbilladerne på markedet. Det varierer mye hva som er innebygget av vern og sikkerhetstiltak du trenger. I noen tilfeller kan startprisen være lik, men der en ladeboks har smartlading og vern innebygget, kan en annen boks ha dette som tilleggsutstyr.

– En god elektriker skal ha oversikt over sikkerheten i de ulike ladeboksene. Og antagelig får du også en mer riktig totalpris om du kjøper boks og montering hos en elektriker, enn om du kjøper boksen selv og så spør elektrikeren om montering, sier Gjøby.

Det er en forskjell på å kjøpe seg en ny mobiltelefon eller TV enn en ladeboks. Det er rett og slett fordi det er vanskeligere å sette seg inn i hva som skiller de gode fra de dårlige ladeboksene og hvilken som passer best for din bil og elanlegget der du bor.

– Elektrikerne skal kunne dette og de kan finne boksen som er best både for bilen og boligen din. Det er også en stor fordel å ha et sted å reklamere til om noe ikke fungerer, mener Jan Tore Gjøby.

Medlemsorganisasjonen har gjort en grundig gjennomgang av 10 populære ladebokser i ulike prisklasser. Testen viste stor variasjon både i funksjonalitet og sikkerhet.

Testen avslørte både ladebokser som hadde sikkerhetsbrist, ikke egnet seg til å lade elbil samt gode og funksjonelle ladestasjoner.

– Testen er en hjelp for folk, men i bunn og grunn er det elektrikeren som kan dette her. Så søk råd hos en erfaren elektriker som kan ladebokser, avslutter Jan Tore Gjøby.