Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset

melk Et glass melk til maten koster under 5 kr, og bidrar med blant annet kalsium og jod. Foto: Melk.no.

Etter en økning under pandemien, endte salget av melk og meieriprodukter med en nedgang i 2022. Det ser dessverre ikke ut til at forbrukerne tar med seg de endrede melkevanene inn i en hverdag uten pandemirestriksjoner. Nå som vi er inne i en tid med stor økning i matvarepriser, er det på tide å minne hvor mye rimelig folkehelse det er i et glass melk.

Fortsatt gode holdninger til melk

Til tross for en nedadgående trend når det gjelder melkeforbruk, er befolkningens holdninger til melk stabil gode. Fortsatt drikker nordmenn i gjennomsnitt 1 glass (2dl) melk hver dag.

– En stor andel av befolkningen mener at melk er sunt, og de er positive til norske bønder og til landbruket. Det at over 90 % av befolkningen har et meieriprodukt i kjøleskapet sier noe om at dette er produkter nordmenn har et godt forhold til, sier Ida Berg Hauge.

Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), og er glad for at det fortsatt finnes melk- og meieriprodukter i kjøleskapet til de fleste nordmenn.

Forbruket av meieriprodukter økte betraktelig under pandemien i 2020 og 2021, men etter normaliseringen av samfunnet i første kvartal 2022 ser vi en gjennomgående nedgang av forbruket i alle meierikategoriene.

Størst nedgang var det for vanlig hvit melk. Hver nordmann inntok 75 liter melk i 2022 mot 80 liter året før. Lederen i Opplysningskontoret mener det er bekymringsfullt for folkehelsen om vi glemmer den sunne og gode melken i hverdagskostholdet.

– Vi har lange tradisjoner for å drikke melk her i landet, og meieriprodukter har vært og er fortsatt en viktig del av et sunt, norsk kosthold. Glemmer vi melken, mister vi også en viktig næringskilde, og ikke minst gjelder dette næringsstoffet jod som melk er en av få gode kilder i det norske kostholdet, sier Berg Hauge.

Melk i kjøleskapet er et billig helsebidrag

I en tid hvor prisene på matvarer har skutt i været er det også lurt å minne om hvor mye helse man får for pengene i et glass vanlig hvit melk.

– For under 5 kroner glasset får du enkelt i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer. Myndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag fordi det er veldig godt for helsen, avslutter Berg Hauge.