Leserinnlegg: Når er det vanlige folks tur, Støre?

frp Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson. Foto: Håkon Rusdal, FrP.

Folk har opplevd bensinpriser som nærmer seg 30 kroner literen. Siden mai i fjor har prisene på bensin økt med 43 prosent, mens prisene på diesel har økt med 49 prosent, viser ferske tall fra SSB.

Av: Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson.

Så langt har statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet og hans finansminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet bare valgt å følge situasjonen nye. 

I mars sa Vedum til NRK at han ville se om situasjonen ble mer normal, men kalte allerede den gang prisnivået på drivstoff helt ekstremt. Siden den gang har prisene bare fortsatt å øke og analytikere venter ytterligere vekst.

I mellomtiden har den sosialdemokratiske regjeringen i Sverige klart å kutte i avgiftene på drivstoff, det samme har det sosialdemokratiske Tyskland gjort.  

Allerede under behandlingen av statsbudsjettet for 2022 foreslo Fremskrittspartiet å kutte i de høye drivstoffavgiftene, men Arbeiderpartiet og Senterpartiet valgte å øke dem, og fikk støtte fra SV.

Under behandlingen av revidert budsjett i Stortinget foreslo FrP å fjerne avgiftene på drivstoff. Det ville betydd 8 kroner billigere bensin, eller 400 kroner hver gang du fyller en tank på 50 liter, og 7 kroner billigere diesel.

Nok en gang ble Fremskrittspartiets forslag om avgiftskutt nedstemt av blant andre Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Høyre. 

Prisene har nå blitt så høye at folk begynner å lure på om de har råd til å bruke bilen i hverdagen og vurderer om de skal ta seg råd til familieferie med bil i Norge i sommer. 

Statsminister Jonas Gahr Støre har i likhet med finansminister Trygve Slagsvold Vedum kun valgt å følge situasjonen nøye. Det er derfor grunn til å utfordre dem på om de har tenkt å foreta seg noe med de skyhøye prisene på drivstoff, eller om de skal fortsette å stikke hodet i sanden og håpe på at situasjonen går over.