Kryptovaluta: en nybegynnerguide

De siste årene har kryptovaluta virkelig vært et spennende tema. Man har diskutert hvordan det har påvirket den globale økonomien, hvorvidt vi kommer til å benytte oss mer av desentralisert økonomi fremover og ikke minst har NFTs kommet på banen. Men hva betyr egentlig alt dette? Slapp av, vi skal hjelpe deg.

Vi skal gi deg en rask innledning slik at du hvert fall kan forstå litt mer om hva dette spennende universet har å tilby. På den måten kan du endelig delta i diskusjoner rundt middagsbordet på familieselskap. La oss ta en titt på de fire mest stilte spørsmålene om dagen.

Hva er kryptovaluta?

Det finnes tusenvis av forskjellige kryptovalutaer der ute, og alle har hver sin mening, funksjon og historie som skiller dem fra hverandre. Men, sammen har de den funksjonen at de alle samhandler med en blockchain. Blockchainen er i det fulle og hele egentlig det som skiller kryptovalutene fra hverandre.

Kryptovalutaene har også forskjellige bruksområder på blockchainen. Noen gir deg tilgang til et NFT-nettverk, til DeFi (desentralisert finans) produkter og noen kan rett og slett brukes som en alternativ valuta. Til felles er disse valutaene desentraliserte, som vil si at du ikke trenger å benytte deg av en bank eller en annen finansiell eller statlig institusjon for å benytte deg av den digitale valutaen. Du kan lese mer detaljert om hva kryptovaluta er hos https://cryptomeister.com/no/#main-content, som enkelt forklarer hvordan det hele henger sammen.

Hva er en blockchain?

En blockchain er et nettverk av blokker som sender informasjon fra en part til en annen. Litt som posten gjør med pakker, eller som nettbanken gjør med transaksjoner. Forskjellen er at du ikke trenger posten eller banken, du kan sende noe til noen andre helt på egenhånd. Det er dette som gjør kryptovalutaen så unik, og det er i det hele blockchainen som skaper verdien til en kryptovaluta.

Blockchainen er et åpent nettverk med en hovedbok som du kan tenke på litt som et regnskap. Her lagres alle transaksjoner helt åpent. Det betyr altså at det er helt umulig å svindle, hvitvaske eller lyve om en transaksjon som har tatt sted. Tenk deg at du kjøper noe. Deretter legges kvitteringen i en gjennomsiktig boks som låses. Alle kan se inn i den, men ingen kan flytte på eller fjerne kvitteringen. Det er nettopp derfor noen mener at kryptovaluta og blockchainteknologi kan bety slutten på hvitsnippkriminalitet.

Hvordan kjøper man kryptovaluta?

Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta så kan du lage deg en profil hos en kryptobørs. Her selges og kjøpes kryptovaluta i hytt og pine. Her kan du velge akkurat den du har lyst på, og deretter kan du lagre den i en kryptovaluta wallet (en digital lommebok). Dersom du ønsker å selge noe fra walleten din, så må du huske at du også skal skatte på gevinst fra kryptovaluta.

Når du skal kjøpe kryptovaluta så må du gjennom en verifiseringsprosess for å bevise at du er deg, der du sender inn bilde og dokumentasjon. På den måten vet børsen at du er en trygg person, og du vet også at børsen er trygg å bruke.