Kontanter som betalingsmiddel: Dette MÅ du vite!

kasse Kassaapparat, illustrasjosnbilde. Foto: Unsplash.

De fleste bruker kort som betalingsmiddel i Norge, og en økende andel av oss bruker smarttelefonen eller smartklokken som betalingsmiddel. Men mange mener at «cash is king» og sverger fremdeles til kontanter. Det er mange årsaker til at mange forbrukere fremdeles helst vil bruke kontanter.

Her er fordelene med å bruke kontanter:

  • Personvern
  • Gebyrfritt
  • Bedre oversikt
  • Lettere å kjøpe mindre
  • Rentefritt

I tillegg til fordelene med å bruke kontanter er det mange andre ting du bør vite når det gjelder bruk av mynter og sedler som betalingsmiddel i Norge. Her er de viktigste spørsmålene samlet sammen, undersøkt og besvart:

Er det lov å nekte å ta imot kontanter?

Nei. Forbrukere (men ikke næringsdrivende) har alltid rett til å betale med kontanter hos selgeren. Man kan altså ikke nekte å selge noe til en kunde fordi han vil betale med kontanter. Plikten til å ta imot kontanter gjelder bare på selgers forretningssted, ifølge NHO. Merk at Hvitvaskingsloven setter forbud mot at «forhandlere av gjenstander» kan motta vederlag i kontanter på 40.000 kroner eller mer, ifølge Advokatenhjelperdeg.no.

Kan bussen nekte å ta imot kontanter?

Kort svar: ja. Loven sier at man har rett på å betale kontant, men det er lov å for eksempel lage et system hvor du må ha kjøpt en billett kontant på forhånd. Det betyr at en bussjåfør kan nekte å ta i mot betaling, men vise til en betalingsautomat hvor du kan kjøpe billetten med pengene dine, ifølge Ung.no.

Hvor mye er det lov å betale kontant?

Det er endel forvirring omkring dette, men her er en forenklet forklaring med konklusjon: du kan gå i banken og nedbetale lånet ditt med kontanter, du kan kjøpe bil med kontanter og du kan bruke kontanter i alle butikker, uansett beløp, ifølge Finanssenteret.

Hvor mye kontanter kan du ha på deg?

Om du oppholder deg i Norge er det ingen begrensninger, men om du skal ut av Norge gjelder dette: Det er ikke forbudt å ha med seg valuta eller andre betalingsmidler over 25.000 kroner til eller fra Norge, men du må melde ifra om det (deklarere) før du reiser. Du skal ikke betale avgift av beløpet. Regelen gjelder norske og utenlandske sedler, mynter og anonyme betalingskort, ifølge Tolletaten.

Hvor mye kontanter kan man oppbevare hjemme?

Det finnes ingen grense på dette, men forsikringsselskapene anbefaler å ikke ha for mye kontanter hjemme grunnet fare for innbrudd og tyveri. Sjekk gjerne med forsikringsselskapet ditt hvor mye forsikringen din dekker.

Så kort forklart er det mange fordeler med å bruke kontanter og nesten ingen begrensninger når det gjelder å bruke kontantene. Merk at det er enkelte begrensninger når det gjelder å sette inn kontanter og ta ut kontanter i minibanker.