Høye strømpriser: Ikke lad elbilen på hytta!

strøm Illustrasjonsblide. Foto: Pixabay.

Har du kjøpt deg elbil med rekkevidde som tar deg helt til hytta? Du bruker kanskje å lade litt på hytta før hjemreisen. Det bør du trolig slutte med, og det gjelder uansett om du bruker nødlader eller har egen ladeboks. Om du holder til i Sør-Norge, er det nemlig stor forskjell på å lade hjemme og på hytta, advarer Norsk Hyttelag.

Norsk Hyttelag har regnet litt på hvor mye det koster å lade elbilen på hytta. Regnestykket er i utgangspunktet ganske enkelt. Du tar kapasiteten på batteriet ditt, multipliserer med hvor mange prosent du vil lade opp, ganger så det hele med strømprisen og legger til nettleien.

De mest solgte elbilene i 2022 har en netto batterikapasitet på rundt 75 kWh (Tesla Y, Volkswagen ID.4, Q4 e-tron, Ioniq 5). Om du lader fra 10 til 80 prosent, må du fylle drøyt 50 kWh på batteriet.

Mangedobbel pris på hytta

Om du lader hjemme og strømprisen er på 10 kroner per kWh, koster det deg 144 kroner. Om du lader på hytta, koster den samme ladingen deg 693 kroner! Det koster deg altså 500 kroner ekstra å lade på hytta i stedet for hjemme.

– I tillegg kan elbillading på hytta lett føre til at du overstiger en grense for gjennomsnittlig timesforbruk, slik at fastleddet ditt også går i været. Om du har hytte i Sør-Aurdal og får strøm fra Sør-Aurdal Energi, skal det lite til. De har valgt å basere fastleddet på den ene timen i måneden hvor forbruket ditt er høyest. Om du greier å ligge mellom 1 og 5 kW hele måneden, men ender på 8 kW den ene timen bilen sto til lading, legger de på ytterligere 250 kroner på regningen din, sier Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag.

Vilkårlige priser

Det er ikke bare lading av elbil som er dyrere på hytta. Alt du gjør på hytta, straffes med femdobbel pris, enten det er å holde hytta frostfri gjennom vinteren, å lage middag eller å ta en dusj.

– Men dette gjelder bare om du har en tradisjonell norsk hytte. Om du har «hytte i byen», om du bruker barndomshjemmet som hytte eller om du har greid å melde flytting til hytteleiligheten din, så vil regjeringen hjelpe deg, sukker generalsekretær Audun Bringsvor.

Hvor mye koster en dusj

Om strømprisen stiger til 10 kroner, koster en dusj ca 7 kroner hjemme, mens den samme dusjen koster 33 kroner på hytta. Om strømprisen stiger til 20 kroner, må du ut med 10 kroner for å dusje hjemme, mens en dusj på hytta koster deg drøyt 64 kroner.

En familie på fire som skal være på hytta en uke og som gjerne vil dusje en gang om dagen, kan altså risikere å bruke 1800 kroner bare på dusjing.

– Det blir nok mange som velger å holde seg hjemme i vinter, sier Bringsvor, men hvorfor regjeringen synes det er så mye bedre at vi lader elbilen og dusjer hjemme i stedet for på hytta, det er vanskelig å forstå., avslutter Audun.