Høye drivstoffpriser: Antall båtskader nær halvert i sommer

fritidsbåt Fritidsbåt, illustrasjosnbilde. Foto: Pixabay.

Antall båtskader i sommer er nær halvert i forhold til i fjor, viser tall fra Tryg Forsikring. – Dårlig vær på Vestlandet og høye drivstoffpriser har lagt en kraftig demper på båttrafikken i sommer, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Etter rekordhøyt salg av fritidsbåter under pandemien, og rekordmange båthavarier i fjor, forventet forsikringsselskapet enda mer båtskader i sommer, men slik gikk det ikke.

– Første kvartal i år hadde vi en økning i antall båtskader på 17 prosent, men i sommer er alt snudd på hodet. For juni og juli har nedgangen i antall båtskader vært på hele 43 prosent i forhold til i fjor, og tendensen har fortsatt nå i august. Selv om været spesielt på Vestlandet har vært dårlig er det først og fremst de høye prisene på drivstoff som trolig har bidratt til at båtfolket har vært langt mindre på sjøen i sommer. Mange gjestehavner melder også om langt færre besøkende med båt enn normalt, sier Brandeggen som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

– En annen faktor er at mange av de som har vært på sjøen har slakket på farten for å spare drivstoff, og med lavere fart og risiko har det også bidratt til færre båtulykker, legger han til.

Nedgangen i antall båtskader for hele året hittil hos Tryg Forsikring er på vel 30 prosent, og gjelder alle type båtskader med unntak av maskinskade.

Antallet fritidsbåter i Norge er nå over én million. Forsikringsbransjen registrerte i fjor 12718 båtskader til en erstatningskostnad på 593 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.