Det er berg-og-dalbane på verdens børser. Etter en kraftig utforbakke i september, steg børsene betydelig igjen i oktober. Nordnets fondskunder kjøper trygge pengemarkedsfond for å redusere risikoen i porteføljene.
I oktober nettosolgte Nordnets kunder aksjefond for 150 millioner kroner. Nettokjøpet av rentefond var på 112 millioner i oktober, mens kombinasjonsfond ble nettosolgt for 1 million.
Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 860 millioner og solgte for 827 millioner, noe som gir et nettosalg på 32 millioner i oktober.
USA og Europa opp, Kina ned
– På tross av både frykt for resesjon og skyhøy inflasjon har børsene i USA og Europa hatt en knallsterk oktober måned. Verdensindeksen, som var ned ni prosent i september, steg åtte prosent i oktober (målt i dollar). Håp om at rentetoppen snart er nådd nevnes som en av årsakene til at børsene snudde opp i midten av oktober, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.
Vekstmarkeder hadde derimot en svak måned, med minus tre prosent for MSCI Emerging Markets-indeksen. Nedgangen skyldes ene og alene børsene i Kina og Hong Kong. MSCIs Hong Hong-indeks falt hele 14 prosent i oktober.
Pengemarkedsfond kjøpes
Tre av de fem mest kjøpte fondene i oktober er pengemarkedsfond: Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss, KLP Pengemarked og Holberg Likviditet.
– I høst har vi opplevd økende interesse for lavrisiko pengemarkedsfond, siden rentene har steget betydelig. Tremåneders NIBOR pengemarkedsrente ligger nå på rundt 3,3 prosent, og et pengemarkedsfond gir normalt en løpende avkastning noe over dette. Eksempelvis har Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss en løpende avkastning på rundt 5 prosent, forteller Sættem.
Pengemarkedsfond låner ut penger til norske kommuner og solide store norske og nordiske selskaper, med kort rentebinding. Pengemarkedsfond kan sammenlignes med bankinnskudd, men du får ingen garantert rente.
– Det er også verdt å merke seg at to valutasikrede aksjefond ligger på kjøpstoppen i oktober. En del av våre aktive kunder bytter til valutasikrede fond nå som kronekursen er unormalt svak. Jeg vil tro de tar et kortsiktig veddemål, og bytter tilbake til tilsvarende fond uten valutasikring dersom kronekursen styrkes igjen, kommenterer Sættem.