Finanstilsynets tar for mye Møllers tran

nbbl Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL. Foto: NBBL.

Dagens utlånsregulering bør videreføres, mener NBBL. – Når vi nå trolig står foran fallende boligpriser, bør dagens utlånsregulering videreføres, sier Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL.

– Finanstilsynet tar for mye Møllers tran når de foreslår å kutte den såkalte fleksibilitetskvoten fra 10 til fem prosent, og strammer inn fra 5 til 4,5 ganger brutto inntekt som maksimal belåning, sier han.

Finanstilsynet gjør det vanskeligere for førstegangskjøpere å skaffe seg sin første bolig

– NBBL tror og håper Finansdepartementet ser de uheldige konsekvensene av forslaget, sier Fredriksen. Han understreker at økte renteutgifter, svært høye energiutgifter og en generelt høy prisstigning bremser folks – og spesielt førstegangsetablerernes mulighet til å kjøpe egen bolig allerede innenfor dagens forskrift.

– Nå er det avgjørende at boligbyggingen holdes på et høyt nivå. Vi ser allerede at nye prosjekter utsettes. Og om Finansdepartementet følger tilsynets anbefaling, kan det bli ende mer krevende å få solgt nye boliger. Dette er ikke en ønsket situasjon – både for å holde en stabil boligbygging, for bransjen og de som har behov for boliger, sier Fredriksen.