DNBs oppkjøp av Sbanken kan bli stoppet av Konkurransetilsynet i løpet av de neste ukene

Det er fortsatt usikkert om DNB får kjøpe opp Sbanken. Bildet viser Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, under presentasjonen av regnskapet for 1. kvartal i år. Foto: Stig B. Fiksdal/ DNB

Konkurransetilsynet mener at DNBs oppkjøp av Sbanken vil kunne svekke konkurransen i markedet for sparing i fond, og vurderer derfor å stoppe oppkjøpet.

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot DNBs oppkjøp av Sbanken, opplyser tilsynet i en pressemelding i dag.

Årsaken er at tilsynet mener at oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen i markedet for sparing i fond. Dette kan føre til et dårligere fondstilbud, høyere priser og være til skade for bankkunder som etterspør fondssparing.

Konkurransetilsynet skal ha arbeidet intensivt med saken gjennom sommeren, ifølge avdelingsdirektør Gjermund Nese i tilsynet.

– DNB er allerede den største tilbyderen i markedet. Oppkjøpet vil føre til at DNBs sterke posisjon vil bli ytterligere forsterket. Sbanken er en aktør med betydelig konkurransekraft som over tid har vist både evne og vilje til å utfordre de etablerte bankene og være en pådriver for økt konkurranse. Det er Konkurransetilsynets foreløpige oppfatning at dette oppkjøpet vil være til skade for norske forbrukere, sier han i meldingen.

Les også: Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Saken fortsetter under annonsen:


Har sendt varsel til DNB og Sbanken

– Konkurransetilsynet har nå sendt et varsel til DNB og Sbanken om at vi vurderer å stoppe oppkjøpet. Dette er et omfattende dokument som gjør rede for tilsynets foreløpige vurderinger. Selskapene får nå anledning til å svare på tilsynets bekymringer før det skal tas endelig stilling til om oppkjøpet skal godkjennes eller stanses, sier jurist og prosjektleder Katrine Amdam i Konkurransetilsynet.

DNB og Sbanken har nå frist til torsdag 16. september med å komme med sitt svar på Konkurransetilsynets varsel. Tilsynet har deretter 15 virkedager på komme til en endelig konklusjon. Endelig frist i saken er torsdag 7. oktober 2021.

DNBs ønske om å kjøpe Sbanken har vært til behandling i Konkurransetilsynet siden midten av april.

I en børsmelding melder DNB at banken vil fortsette å samarbeide tett med Konkurransetilsynet og frembringe all relevant informasjon for at tilsynet kan komme til en avklaring så raskt som mulig.

Mange kunder i Sbanken er svært kritiske til oppkjøpet, og Facebook-gruppen «Redd Sbanken – Nei til DNB» teller i dag nesten 9000 medlemmer.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nye regler kan føre til betydelig mindre innskudd på BSU

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Over hundre tusen aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer

Pensjonert diakon Edward (84 år) ble garantert en trygg investering, men tapte 73 prosent på 12 dager

Dette skjer om du overfører penger til feil konto