Bruk pengene smart når du pusser opp hagen

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

 

Mange opplever at pengene forsvinner fortere enn forventet under oppussing. Har du tenkt å fikse opp uteområdet før neste sesong, er det noen ting du bør tenke på før du går i gang, så slipper du vonde overraskelser. Vær sikker på at du har spart nok før du går i gang med prosjektet, og du kan godt dele opp prosjektet i flere deler og får fordelt kostnadene over tid.

 

Du trenger heller ikke totalrenovere på en gang. Dette vil også gi deg mer tid å tenke over hva du ønsker å gjøre, slik at du kan ta de beste og mest fornuftige valgene for uteplassen din.

 

Lag et budsjett

Å fikse opp uteområdet kan være en god investering, da det øke boligens verdi, og det vil gjøre det hyggeligere for deg å bo der. Du kan gjøre jobben mer oversiktlig ved å lage et budsjett. Om du vet du blir boende i hjemmet i flere år, så behøver du ikke gjøre alt på en gang, men det kan være en fordel hvis du ønsker å slippe å bo under renoveringstilstand over lengre tid.

 

Akkurat hva du skal renovere er det lurt å lage en oversikt over for før du går i gang. Skal du legge nytt gress? Få et gjerde på plass? Eller er det kun dine mange slitne hagemøbler som trengs å byttes ut? Gi deg selv tid til å finne ut av hva du ønsker å gjøre med uteområdet ved å kjenne etter hva dine behov er.

 

Start tidlig med å planlegge

Under renovering kan det fort gå mer penger enn forventet. Kraftig prisvekst den seneste tiden gjør det heller ikke billigere å pusse opp, men med noen gode knep og grundig planlegging kommer du godt gjennom det. Bruk derfor heller for mye enn for lite til å planlegge hva som skal gjøres i hagen.

 

Prioriter hva som er viktigst når du pusser opp. Du trenger heller ikke gjøre alt på en gang, så det kan være en ide å finne ut hva du skal gjøre først, og hva som kan vente på tur. Visse deler av oppussingen kan foregå om vinteren, mens andre må du vente med til våren, som f.eks. planteringer og kjøpe utemøbler. Det kan derimot være lurt å være oppmerksom på at det kan være gode tilbud på utemøbler når det nærmer seg sesongslutt.

 

Hvor mye koster oppussingen?

Hvor mye det vil koste, vil selvsagt være avhengig av hvor mye du skal renovere uteområdet ditt, og hvor stort arealet er. En annen avgjørende faktor for prisen, er om du ansetter en arkitekt, designer eller håndverker til jobben. Å gjøre så mye som mulig selv er den mest økonomiske løsningen, men om det ikke gjøres korrekt, kan det også bli dyrt om du senere skulle trenge profesjonell hjelp.

 

Det er ikke alltid lett å regne på hvor mye det vil bli til sist, men det finnes omtrentlige kostnader du kan regne med. For eksempel vil steinlegging ligge på omkring 1000 kroner per kvadratmeter, inkludert materiale og selve arbeidet. Andre kostnader du kan regne med når du fikser hagen er:

 

  • Anlegge plen – ca. 75 kr per kvadratmeter
  • Bygge terrasse, gjerne og utendørs vegger – timepris varier hos håndverkere
  • Hagearkitekt – ca. 1000 kr per time

 

Ansette fagfolk til jobben

Dersom du ansetter en arkitekt til arbeidet, må du regne med en timepris som ligger mellom 900 og 1700 kr. Her er det vanskelig å styre hvor mye sluttprisen vil bli, ettersom det avhenger av hvor mange timer firmaet trenger. Tilbyggingsprojekt og andre mindre prosjekter vil typisk komme fra en totalpris på 85 000 kr.

 

Prisen på å bygge terrasse, utendørsvegger og gjerde vil avhenge om du ansetter håndverkere og om du allerede har eller skaffer materialene selv. Gjennomsnittlig ligger timeprisen på omtrent 750 kr, men i storbyene kan den være opp til 1000 kr. Dette gjelder også for en rørlegger og elektriker. For snekkerarbeid er timeprisen høyest når du kun leier for et par timer, og prisen minsker for å leie inn for en hel dag eller måned.

 

Interiør og hagemøbler

Finn ut hvilke møbler du trenger. Kanskje kan du male stolene du allerede har, og kun kjøpe et hagebord av høy kvalitet, som du vet varer i mange år. Kjøp møbler du er sikker på vil holde i flere generasjoner gjennom vær og vind. Mange av bruktmarkedene opplever også stor fremgang blant forbrukerne, som får øynene mer og mer opp for sirkulær økonomi. Å handle brukt eller varer av høy kvalitet og med lavt utslipp har blitt viktigere enn før.

 

Høy kvalitet er også viktig når du ansetter fagfolk, så slipper du at jobben må gjøres to ganger. Innenfor håndverk er svart arbeid ikke unormalt, og det er ofte her det kan gå galt. Vær sikker på at arbeidet blir gjort av noen som kan det.