300 på visning – solgt for én million over takst

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Da megleren skulle ha visning i den 59 kvadratmeter store leiligheten ved Bislett i Oslo i juli, kom over 300 personer på besøk. – Jeg hadde ikke visning. Jeg var dørvakt, sier Mehdi Arabinarei.

Skrevet av: Gunnar R. Larsen, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).

Den erfarne eiendomsmegleren og juristen i Nordvik & Partners skvatt litt da hordene strømmet inn dørene i Theresesgate i sommer. Da visningen var over hadde 120 interesserte skrevet seg på listen.

Leiligheten, en klassisk 3-roms i 2. etasje med balkong, peis og bakgård, lå ute til 3,79 millioner kroner. Prisen skulle vise seg å være altfor lav.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

– Sinnssykt høy pris

– Vi mente vi hadde satt en høy pris, men forventet kanskje at den skulle gå for 4,2 millioner. Leiligheten ligger ved trikk og vei og har ingen krembeliggenhet. Det var fukt på badet og mye var hjemmesnekret. Selv om leiligheten var litt sliten, var den sjarmerende, forteller megleren til ABC Nyheter.

Da siste bud tikket inn, var salgssummen på 4,7 millioner, pluss fellesgjeld. Totalt: 4,82 millioner.

I samme måned solgte han en 61 kvadratmeter stor leilighet i Jens Bjelkes gate på Sofienberg. Også her var interessen enorm. Av de om lag 200 som var innom, skrev halvparten seg på liste.

– Denne leiligheten gikk til en sinnssyk høy pris. Prisantydning var på 3,59 millioner kroner, men gikk for 4,65, forteller Mehdi Arabinarei.

Les også:  Eksperter om boligmangelen: – Snart er det umulig å bo i Oslo

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Prisrekorder i OBOS

I juli var prisen på OBOS-boliger i Oslo-området hele 5,9 prosent høyere enn i juni.

– Det er et resultat av at det er for få boliger i markedet. Antall leiligheter må økes. Det vil være det viktigste virkemiddelet for å unngå ytterligere eskalerende boligpriser, sier konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj.

Ifølge selskapets kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen illustrerer tre eksempler hvilken vei vinden blåser i bolig-Oslo akkurat nå:

* På Østensjø ble en 53 kvadratmeter stor 2-roms leilighet solgt for 470.000 over prisantydning. Den nye prisrekorden ble på 2.97 millioner.

* På Alna ble et 80 kvadratmeter stort oppussingsobjekt solgt for 3,2 millioner – 650.000 over prisantydning.

* På Bogerud gikk en 56 kvadratmeter stor leilighet for 450.000 over prisantydning. Den nye ny prisrekorden ble på 2,8 millioner.

– Jeg har nettopp hatt et kjempesalg på Etterstad. Taksten, som allerede var kjempehøy, lå på 4.6 millioner kroner. Det endte med prisrekord på 5,3 millioner. Rundt 50-60 stykker var innom. Denne leiligheten er et totalt oppussingsobjekt, men fikk en høyere pris enn de mer moderne i samme området, forteller Houssam Zrelli, eiendomsmegler i OBOS/ EXACT Eiendomsmeglere på Kalbakken, til ABC Nyheter.

Karin Bruteig, eiendomsmeglerfullmektig i Krogsveen Foto: Krogsveen

Karin Bruteig, eiendomsmeglerfullmektig i Krogsveen Foto: Krogsveen

Les også:  Muslimer føler seg diskriminert på boligmarkedet

Megler: Vanskelig å prise riktig

I Krogsveen merker de økt pågang som følge av at det har vært et tilbudsunderskudd i markedet en god stund, og at flere nå er på jakt etter utleieobjekter.

I sommer solgte eiendomsmeglerfullmektig Karin Bruteig i Krogsveen, avdeling Frogner, en 2-roms leilighet på 55 kvadratmeter på Vinderen til 3.930.000.

– Her hadde vi lagt prisantydning på 3,4 millioner, noe vi mente var en realistisk prisantydning ut ifra tidligere salg i området. Det er likevel til tider utfordrende å prise i takt med markedet om dagen, innrømmer hun.

Kvadratmeterpris: 93.000 kroner

I et annet tilfelle gikk en 33 kvadratmeter stor leilighet på Grønland for 3,075 millioner. Her var prisantydning på 2,590 millioner.

– Det er 93.181 kroner pr. kvadratmeter. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i området ligger på 64.989 kroner, opplyser Karin Bruteig.

På Frogner gikk en leilighet for 6,4 millioner, noe som er 850.000 over prisantydning.

– Større leiligheter som har flere etterspurte fasiliteter, som populær beliggenhet, balkong, heis og parkering er det svært ofte kamp om, forteller hun.

Les også:  – Gjelds- og boligprisvekst gjør husholdninger utsatt

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge Foto: NTB scanpix

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge Foto: NTB Scanpix

– Trenden er tydelig

Norske boligpriser steg med 0,2 prosent i juli sammenlignet med juni, viser ferske tall fra Eiendom Norge. Det siste året har prisene steget med 8,8 prosent.

– Trenden er tydelig. Det er en sterk utvikling i det norske boligmarkedet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene i juli med 1,0 prosent på landsbasis.

– Det er sannsynlig at vi runder en tolvmånedersvekst på ti prosent ved utgangen av året, sier han til NTB.

Sterkest prisvekst hadde Oslo og Trondheim med henholdsvis 1,8 og 1 prosent i juli.

– Boligprisveksten i Oslo og på Østlandet ser ikke ut til å bremse og vil prege utviklingen i boligmarkedet utover høsten, konstaterer han.

Ferske tall: Boligprisene fortsatte oppturen i juli

Carolina Toro Eiendomsmegler/Teamleder EiendomsMegler 1 Sinsen Foto: EiendomsMegler 1 Sinsen

Carolina Toro Eiendomsmegler/Teamleder EiendomsMegler 1 Sinsen Foto: EiendomsMegler 1 Sinsen

– Det koker fortsatt

I Eiendomsmegler1 merker de trykket i hovedstaden.

– Det er et hektisk marked, og det koker fortsatt for de gode objektene. Vi har prøvd å oppjustere prisene i takt med markedet og forventninger til selgere, men vi ser fortsatt at det selges mye over prisantydning. Jeg synes selv det er blitt vanskelig å prise boliger. Nå må jeg tenke meg om flere ganger, forteller eiendomsmegler Carolina Toro i Eiendomsmegler1 på Sinsen, til ABC Nyheter.

I Fjellgata på Rodeløkka ble en 2-romsleilighet solgt for 3,31 millioner, 560.000 over prisantydning.

– Det er mange som ønsker å komme på privatvisninger og kuppe leiligheter. Vi merker såpass mange utålmodige kjøpere der ute, at jeg personlig tror boligprisene vil fortsette å stige i vårt område, sier Toro.

Les også:  Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»

– Sommeren vil bli het

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). FOTO: CF-Wesenberg/Kolonihaven)

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). FOTO: CF-Wesenberg/Kolonihaven)

I slutten av juli uttalte direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, til E24 at det lå an til å bli rift om de få boligene som er til salgs i Oslo.

– På sommeren er det normalt færre omsetninger, men denne sommeren vil bli het, spesielt i Oslo. Det er få objekter ute, og mange som startet jakten i vår har ennå ikke fått seg bolig, sier Geving.

Den uttalelsen stemmer godt overens med rapportene fra byens eiendomsmeglere.

Onsdag lå det 1084 boliger ute for salg på finn.no i hovedstaden. For å møte den store etterspørselen etter boliger trengs det minst dobbelt så mange boliger.

– Jeg håper og tror at beslutningstakerne på kommunalt og statlig nivå har fått med seg dette budskapet, og at vi fremover vil få se tiltak som kan bidra til å øke boligbyggingen og sikre folk tak over hodet, sier konsernsjef i OBOS, Kjørberg Siraj.

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.