22 prosent økt strømforbruk i elbil-motorveitest

elbilElbil lading, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

I NAF og Motors elbiltest i starten av juni ble to identiske biler sendt ut på hver sin rute for å se hvor mye strømforbruket øker på motorveien. – Konklusjonen var at bilen som kjørte på motorveien økte forbruket med 22 prosent, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF og Motor tester alle elbilnyhetene som kommer på det norske markedet både om sommeren og vinteren. I sommerens test hadde vi med to identiske NIO ES8. En ene bilen kjørte den vanlige testen som etter en runde i Oslo tar riksvei 4 til Gjøvik og videre oppover Gudbrandsdalen. Den andre kjørte motorveien fra Oslo til Mjøsbrua.

– Vi fikk egentlig det svaret vi forventet, nemlig at motorvei-hastigheter stjeler strøm fra batteriet, sier Sødal. – Alle biler får økt forbruk på motorveien, men elbilene har mer begrenset rekkevidde enn bensin- og dieselbiler. Derfor er det viktig å være klar over det økte forbruket når du skal kjøre lenge på motorveien, fortsetter han.

Sjåføren som kjørte via Hamar og hovedsaklig kjørte på motorvei, hadde et forbruk som var 22 prosent høyere enn sjåføren som kjørte med lavere gjennomsnittlig hastighet. På den vanlige testruten i NAF og Motors elbiltest, er gjennomsnittshastigheten mellom 60 og 65 kilometer i timen.

  • Bilen som kjørte Oslo – Lillehammer via Gjøvik hadde et gjennomsnittlig forbruk på 19,28 kWh/100 km.
  • Bilen som kjørte Oslo – Lillehammer via Hamar hadde et gjennomsnittlig forbruk på 23,53 kWh/100 km.

Variasjon mellom bilmodeller

Forbruksøkningen var den NAF fant på en bilmodell under de forholdene det var den dagen. Elbiltesten ble kjørt i kjølige sommertemperaturer og en del regn. Uansett var forholdene like for de to identiske NIO-modellene.

– Testen gir et bilde av hvor mye rekkevidden kan reduseres under like forhold, mener Sødal, – Men det er viktig å være klar over at dette kan være forskjellig fra bilmodell til bilmodell. Uansett må man regne med mer strømforbruk på motorveikjøring, avslutter han.