Unnasluntrerne på dugnad kan ikke bøtelegges, men…

Våren en dugnadstid i sameier og borettslag, og mange irriterer seg over dem som «aldri» møter opp. Foto: Mike Schröder/ Argus /Samfoto

Våren er dugnadstid i mange sameier og borettslag, og ofte er det noen som ikke har anledning eller lyst til å delta. Nøkkelen kan da være å friste med en økonomisk gulrot, istedenfor å svinge med pisken.

Det kan være både praktisk, hyggelig og ikke minst økonomisk lønnsomt at beboerne sammen tar seg av rengjøring og enkelt vedlikehold av fellesområdene.

Annita Magnussen, advokat i Huseiernes Landsforbund. Foto: Huseiernes Landsforbund

Men i verken boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier har beboerne noen arbeidsplikt, minner Huseiernes Landsforbund om.

– Beboerne kan ikke ilegges gebyr som straff for ikke å delta på dugnad, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

Likevel kan det besluttes at arbeid skal utføres.

Les også: Q-Meieriene innfører ny datomerking på melk

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Annonse:


De som stiller kan slippe å betale

Dersom arbeidet settes bort, vil utgiftene måtte dekkes av fellesskapet.

I stedet for å sette arbeidet bort, kan det fastsettes en realistisk pris på hele jobben og vedtas at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene.

– Forutsetningen må være at det dreier seg om enkelt arbeid vanlige folk kan utføre. Arbeid som krever spesialkompetanse skal overlates til noen som kan det. Det må også settes en realistisk pris på det totale arbeidet som utføres. På den måten sikrer man at de som skal betale ikke belastes med mer enn sin andel av verdien av det arbeidet som er utført, sier Magnussen.

Les også: Enorm interesse for leie-før-eie-leiligheter i Trondheim

Bør fordeles som øvrige felleskostnader

I mange lag og sameier er det vanlig å ilegge alle som ikke stiller på dugnad en «bot» på for eksempel 500 kroner, men dette er altså ikke veien å gå.

Et godt råd fra Huseiernes Landsforbund er at utgiftene til arbeidet som utføres på dugnad fordeles etter en bestemt nøkkel, akkurat som øvrige fellesutgifter. 

– Dette kan virke unødig tungvint, men vi ser ofte at de faste gebyrene oppfattes som for høye. En fordeling på lik linje med andre felleskostnader vil være riktig, både overfor de som deltar på dugnaden og for de som ikke deltar, avslutter advokat Annita Magnussen.

Les også: Neste skoleår kan du få 5108 kroner i ekstra studiestøtte

Les også: Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Les også: Populære strømselskaper, eller likegyldige forbrukere? (annonsørinnhold)