Syv råd som holder bryllupskostnadene nede

ILLUSTRASJONSFOTO: Pixabay

Bryllup er en begivenhet både for brudepar og gjester. I jakten på den perfekte dagen kan kostnadene lett løpe løpsk. Men det finnes grep dere kan ta for å holde kostnadene nede – uten at det blir et dårligere bryllup av den grunn.

Skrevet av: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. (Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Nordea 06.05.2016).

1. Budsjett

Mitt første og kanskje viktigste tips for å ha kontroll på kostnadene til den store dagen, er å lage et budsjett og holde seg til det. Da har dere et godt utgangspunkt som dere kan styre valgene dere tar fremover. Da er det viktig å gjøre grundig forarbeid, og sjekke hva ting faktisk koster slik at budsjettet blir så realistisk som mulig og dere unngår budsjettsprekk.

Her kan du se et eksempel på et bryllupsbudsjett (xlsx, 12 KB).

Artikkel fortsetter under bildet.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

2. Begynn planleggingen tidlig 

Å begynne planleggingen tidlig er også lurt. Stress og liten tid gjør fort bryllupet dyrere.

3. Se mulighetene i lokalene 

Noe av det dyreste når man inviterer til bryllupsfest er leie av lokalet. Men her kan det være mye å spare om dere ikke har spesifikke ønsker for hvor man vil ha festen.

Mange borettslag og idrettsforeninger leier ut lokaler billig, og med riktig styling kan selv de kjedeligste lokalene bli perfekt. Det er bare å være litt kreativ. Å pynte bordet med «loppisfunn», som vaser og lysestaker, er ikke bare billig, men også trendy og miljøvennlig.

Blomster er en stor utgiftspost i bryllup, men gifter dere dere på sommeren kan dere rett og slett plukke blomster ute selv.

4. Lag maten selv. Med hjelp selvfølgelig…

En annen stor budsjettpost er mat og drikke. Selv om de aller fleste ønsker å bestille mat, er det en mulighet å lage den selv med gode hjelpere på laget. Utform en enkel, men innbydende meny og sett bekjente som ikke er invitert i bryllupet i sving. Dette kan faktisk være en vinn-vinn-situasjon da de som lager maten og serverer kan få bli med på festen etter middagen.

Kakene kan også være hjemmelaget. Mitt inntrykk er at det alltid er bestemødre, tanter eller venner som gladelig stiller opp.

5. Kjøp alkohol i utlandet eller brygg din egen øl (veldig trendy å gjøre det nå)

Alkoholholdig drikke er dyrt i Norge, og det er mye å spare på å selv holde baren. Mange tar hyppige turer til for eksempel Sverige i tiden før bryllupet, for å hamstre drikke. Noe annet dere kan gjøre er å brygge egen øl, husk bare å starte prosessen tidsnok slik at den er gjæret ferdig.

6. Velg tidspunkt med omhu

Ved å legge bryllupet utenom høysesong kan dere spare mye. I Norge er det høysesong fra mai til september, men et vinterbryllup kan for eksempel være vel så vakkert med klar, blå himmel og hvit snø. Dette gjelder for så vidt også om dere bestemmer seg for å legge bryllupet utenlands.

7. Fotografen kan være en student 

Fotograf er en post som drar mye i budsjettet, men her vil jeg anbefale at dere tenker dere godt om før dere firer for mye på kravene. De fleste som gifter seg sier at denne dagen går så fort, og det å ha gode minner fra begivenheten er viktig. Dere trenger imidlertid ikke nødvendigvis å velge den proffeste fotografen. Mange fotostudenter er veldig gode fotografer, og gjerne billigere.

Uansett hvilket bryllup dere planlegger, ønsker jeg dere masse lykke til både med planleggingen og selve dagen. Og det viktigste er til syvende og sist å nyte dagen!