Sykehusene må godta kontantbetaling

Sykehusene er pliktig til å ta i mot kontanter som betaling. Bildet viser Levanger sykehus. Foto: Creative Commons/ Alasdair McLellan

I januar sendte Forbrukerrådet brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de ba om at sykehusenes ulovlige kontantnekt ble stoppet. Nå må alle virksomheter som yter helsehjelp endre praksis.

Pasienter som ønsker å betale med klingende mynt klagde til Forbrukerrådet da de i stedet fikk med seg en faktura med et høyt fakturagebyr. Les mer om det her.

— Gebyrene kunne til sammen utgjøre ganske store beløp dersom man var avhengig av flere sykehusbesøk over tid. Derfor sendte vi brev til Helse- og omsorgsdepartementet og ba dem rydde opp, forteller fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, i en pressemelding.

I Helse- og omsorgsdepartementets svarbrev til Forbrukerrådet står det at departementet vil sende brev til regionale helseforetak, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon og landets fylkeskommuner.

— Der vil de bli minnet på at kontanter er tvungent betalingsmiddel i Norge, og at alle virksomheter som yter helsehjelp plikter seg til å ta imot kontanter ved betaling, sier Vie.

Les også: Denne strømfellen koster mange dyrt

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Urimelig praksis

Vie synes det er svært gledelig å se at sykehusenes ulovlige betalingspraksis nå blir slått ned på.

— Vi er veldig fornøyd med at Helse- og omsorgsdepartementet tar dette alvorlig, og at helseforetakene nå vil bli nødt til å ordne opp. Pasienter skal ikke måtte lide unødvendige økonomiske tap som følge av manglende muligheter for kontantbetaling.

Sykehusenes betalingspraksis fremstår som svært urimelig for de pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på annen måte.

— Noen av disse pasientene representerer allerede sårbare grupper, blant annet gjelder dette pasienter som er kronisk syke, eller som av andre grunner er avhengig av jevnlig å motta helsetjenester. Også visse grupper eldre pasienter rammes, samt asylsøkere som ikke får opprettet egen nettbankbasert betalingsordning. Det er bra departementet nå tar grep om situasjonen, sier Vie.

Les også: Forbrukerombudet advarer mot 123penger.com

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre