Svenske butikker kan nekte deg å betale med kontanter

I Sverige kan restauranter og butikker nekte deg å betale med kontanter. Bildet viser gamla stan i Stockholm. Foto: Pixabay

Akkurat som i Norge, går våre naboland Sverige og Danmark mer og mer bort fra bruk av kontanter. Foreløpig er det imidlertid bare svenske butikker som kan nekte deg å betale med mynt og sedler.

I den svenske avisen Sydsvenskan har et leserinnlegg visstnok blitt heftig debattert de siste dagene. Det handler om ett konditori i Malmø som har sluttet å ta i mot kontanter som betalingsmiddel.

Dette har konditoriet sin fulle rett til å gjøre, ifølge Riksbanken i Sverige.

– Ja, så lenge man opplyser kunden om det, er det lov. Dersom det finnes en plakat i butikken som forteller hva som gjelder der, kan de gjøre hvilke bestemmelser som helst, sier prosjektleder Leif Jacobsson i Riksbanken til avisen.

Det betyr med andre ord at du rettmessig kan bli nektet å betale med kontanter når du besøker butikker, restauranter og andre foretak i Sverige. Dog ikke sykehus:

– Det skyldes at medisinsk behandling er en samfunnstjeneste. Du kan liksom ikke velge å gå til et annet sykehus, som tar i mot penger, sier Åsa Sydén, jurist i Riksbanken.

Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Ikke aktuelt i Norge ennå

Tidligere i år uttalte skattedirektør Hans Christian Holte til NRK at også norske virksomheter bør få lov til å nekte kontantbetaling.

– Kontanthandel muliggjør svart økonomi på en annen måte enn det å bruke bankkort, påpekte han.

Finansminister Siv Jensen (Frp) var ikke enig med skattedirektøren.

– Den andelen av befolkningen som i størst grad bruker kontanter er de eldre. Å beskylde de for skatteunndragelser og svart økonomi, vil ikke jeg gjøre, sa Jensen til NRK.

I Danmark har det vært flere politiske forslag som har gått på å gi utvalgte butikker tilgang til å si nei til kontanter. Ifølge Ekstrabladet.dk har ikke dette ført frem, da spesielt det Danske Folkeparti er en stor motstander av det pengeløse samfunn.

Les også: DNB skal ta ti kroner for kontantuttak i bankens egne minibanker

Les også: Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren

Les også: Forbrukerøkonom advarer mot feil kort på ferie