Slik finner du de beste reiseforsikringene

Eksotiske destinasjoner kan være spennende feriemål, men kan også by på ubehagelige overraskelser hvis ulykken først er ute. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Sjekk at reiseforsikringen omfatter det som er viktigst for deg og din familie, med denne nyttige nett-tjenesten.

Skrevet av: Ole Peder Giæver, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)

På Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, kan du sammenligne pris og vilkår for flertallet av reiseforsikringene som selges i Norge.

Redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. Foto: Finansportalen.

Redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. Foto: Finansportalen.

Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hva reiseforsikringen vanligvis dekker – og ikke dekker.

Både banker og forsikringsselskaper har innrapporteringsplikt til Finansportalen.

– Tilbyderne av reiseforsikringer er pålagt gjennom Forskrift til forsikringsvirksomhetsloven om opplysningsplikt for finansielle tjenester å delta hos oss, og vi har i dag 16 aktører som i dag vises i Sammenligningstjenesten for reiseforsikring, med pris og vilkår, sier daglig leder for Finansportalen, Elisabeth Realfsen, til ABC Nyheter.

– Vi har noen etternølere, men dekker i dag nærmere 100 prosent av markedet med tjenesten. Det vi har sett i det siste er at visse internasjonale aktører har vært litt trege å få med, sier hun.

Klikk her for å komme til sammenligningstjenesten.

Utgangspunktet for sammenligningen er «normvilkårene» i bransjen. Dette er en enighet selskapene imellom om hva en reiseforsikring skal inneholde som et minimum.

– Så vidt jeg har sett den siste tiden dekker alle selskap opp til denne normen, men det varierer hvor mye de eventuelt dekker over, og på hvilke områder, sier Realfsen.

– Tjenesten gjør det mye enklere å sammenligne vilkår og pris enn om man skulle sitte og bla i vilkårsbeskrivelser fra en rekke forskjellige aktører, sier Realfsen.

Sammenligningstjenesten for reiseforsikringer krever visse innloggingsopplysninger for å beregne dine resultater. Faksimile: Finansportalen.

Sammenligningstjenesten for reiseforsikringer krever visse innloggingsopplysninger for å beregne dine resultater. Faksimile: Finansportalen.

Les også:  Dette irriterer nordmenn mest på hotell i utlandet, og slik får du erstatning

«A4» eller «utenom»?

Normvilkårene gir grei dekning for et «A4-menneske» som gjør vanlige ting. Man må være noe mer oppmerksom hvis man er en type som gjør ting uten om det vanlige.

– Hvis du er i tvil om du er en «vanlig» reisende eller ikke ville jeg anbefale å ta deg litt tid med sammenligningstjenesten. Man bør ikke bare anta at man er fullforsikret, det er så viktig at det er noe man bør vite, sier Realfsen.

De ulike aktørene i reiseforsikringsmarkedet har noe varierende profil når det gjelder aktiviteter «uten om det vanlige».

– Det er for eksempel et fåtall reiseforsikringer som dekker ekstremsport, men de finnes, sier Realfsen.

Det finnes temmelig spissede tjenester hvis man leter, forteller hun;

– Eksempelvis har jeg sett en reiseforsikring som gjaldt spesielt for bilferier i Israel.

Dette er et eksempel på hvordan de individuelt tilpassede søkeresultatene kan se ut. Faksimile: Finansportalen.

Dette er et eksempel på hvordan de individuelt tilpassede søkeresultatene kan se ut. Faksimile: Finansportalen.

Flere tilbydere av kredittkort tilbyr gratis reiseforsikring hvis hele eller mesteparten av reisen er forhåndsbetalt med det aktuelle kortet. For mange kan kortet være et greit supplement til en ordinær reiseforsikring.

– Sammenlikningstjenesten vår inkluderer ikke disse forsikringene, men vi vet at tendensen er at du får bedre dekning ved en helårsforsikring, sier Realfsen.

Du bør imidlertid tenke deg nøye om før du utelukkende baserer deg på kredittkortet.

Les også:  Ikke glem å sjekke leiebilen for skader

Helsa viktigst

– Man bør heller ikke se seg blind på forsikring av reisegods. Det aller viktigste er å vite at man er forsikret mot behandlingsutgifter og andre større utgifter som følge av akutt sykdom eller ulykkesskade under reisen, sier Realfsen.

Dette gjelder særlig utenfor EØS. Det europeiske helsetrygdekortet dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land, samt Sveits. Kortet gir deg rett til behandling på lik linje med borgerne i oppholdslandet.

– Men reiser man utenfor EØS, til USA eller andre land kan faktisk behandlingsutgiftene beløpe seg til millioner av kroner. Det er hovedgrunnen til at man bør tegne en solid reiseforsikring, og her må man være særlig oppmerksom på at en selv og familiemedlemmer er godt nok dekket.

Ved reiser til EØS-land og Sveits er det anbefalt at du har med deg det europeiske helsetrygdekortet (det er ikke nødvendig i andre nordiske land). Europeisk helsetrygdkort bestiller du hos HELFO.

Les også:  Hver femte barnefamilie reiser uten forsikring

Normalt omfatter reiseforsikringen følgende:

  • Reisegods: Dekker skade på og tap av personlig reisegods ved for eksempel tyveri, ran eller skadeverk. Omfatter også tap av billetter, pass og penger.
  • Reisesyke: Dekker nødvendige utgifter som skyldes akutt sykdom eller ulykke. Omfatter utgifter til lege, medisiner og sykehusopphold.
  • Reiseulykke: Dekker ulykkesskade som inntreffer. Etter fylte 70 år er det begrensninger i summene ved død og invaliditet.
  • Hjemreise ved sykdom: Dekker nødvendig hjemtransport hvis du eller noen i din nærmeste familie rammes av plutselig og alvorlig sykdom, ulykke eller død.
  • Reiseansvar: Dekker erstatningsansvar du som privatperson måtte pådra deg for fysisk skade voldt på annen person eller en annens ting mens du er på reise.

Hva dekkes ikke?

Forsikringsselskapene har en rekke unntak i vilkårene. Disse varierer fra selskap til selskap, derfor er det viktig å sjekke om forsikringen omfatter det som er viktig for deg.

Les også:  Reiser du hit, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig

Pris

Her er noen av faktorene som påvirker prisen på en reiseforsikring:

  • Antall personer: Du kan kjøpe forsikring for familien din eller kun deg selv.
  • Forsikringens varighet: En helårs reiseforsikring koster mer enn tidsbegrenset forsikring. Med to utenlandsreiser kan det bli billigere med helårs.
  • Reisens varighet: En helårs reiseforsikring omfatter normalt reiser av begrenset varighet, f.eks. 30 eller 45 dager. For lengre varighet må du kjøpe tilleggsdekning.
  • Reisemål: Reiseforsikring kan normalt kjøpes for hele verden eller bare Norden. Sistnevnte er betydelig billigere.
  • Sum reisegods: Du betaler tillegg hvis du ønsker utvidet dekning på reisegods.
  • Ulykkesforsikring: Tillegg i prisen hvis du vil utvide erstatningssummene.
  • Avbestillingsforsikring: Hos noen selskaper må du betale tillegg for avbestillingsforsikring.
  • Rabatter: Sjekk om du kan få lavere pris gjennom fagforening o.l.

(Kilde: Finansportalen.no)