Så mange sjekker aldri selvangivelsen

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. FOTO: CF Wesenberg/ Kolonihaven.no

I dag ble selvangivelsen tilgjengelig for 4,7 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende. Mange bruker ingen eller svært lite tid på å sjekke tallene. Dette kan potensielt koste dem dyrt.

Nesten halvparten, 46 prosent, svarer at de bruker under en halvtime på selvangivelsen hvert år. 25 prosent sier de bruker fem minutter eller mindre, og åtte prosent svarer at de aldri sjekker tallene.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand.

Forhåndsutfylt er ikke det samme som ferdigutfylt

For folk flest er selvangivelsen nå så automatisert at det aldri har vært enklere å gjøre opp for seg. Samtidig minner Skatteetaten om at du alltid må sjekke at opplysningene som er lagt inn stemmer.

– Forhåndsutfylt er ikke det samme som ferdigutfylt. Sjekk at opplysningene i selvangivelsen er korrekte og fullstendige, slik at du ikke betaler for mye skatt. Det kan for eksempel være fradrag du kan ha krav på som ikke er ført opp, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra Skatteetaten.

Les også: 100.000 småbedrifter får enklere skatterapportering

Interessen for selvangivelsen øker med alderen

Resultatene fra undersøkelsen til Storebrand viser også at interessen for selvangivelsen øker med alderen. Mens bare fem prosent av de under 30 år går gjennom alle postene i selvangivelsen, svarer 25 prosent over 50 år at de hvert år tar denne jobben.

– De som har levd lenger, har kanskje erfart at feil kan forekomme, eller at det er verdt tiden å lete etter ekstra fradrag. Som regel blir også fradragspostene flere etter hvert som man når 30- og 40-årene, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand i en pressemelding fra banken.

Les også: Fra i dag blir det enklere å investere bærekraftig

Kan potensielt tape tusenvis av kroner på å være sløv

Har du for eksempel giftet deg, kjøpt bolig eller aksjer, byttet jobb eller fått barn som har begynt i barnehage, så er det nye poster i selvangivelsen å følge med på.

Picard er likevel ikke i tvil om at alle bør ta seg tid til å sjekke postene:

– Ikke fordi Skatteetaten gjør så mye feil, men først og fremst fordi de ikke vet alt om deg. Skatteetaten vet ikke hvor langt du kjørte til og fra jobb i fjor, eller om du har blitt eneforsørger det siste året. Derfor kan du gå glipp av mange tusen kroner ved å være sløv. I tillegg bør du ha et minimum av interesse for din egen privatøkonomi, sier forbrukerøkonomen.

God tid til å gjøre endringer

Ifølge Skatteetaten var det 870.000 nordmenn som i fjor endret eller tilførte poster på selvangivelsen. De fleste var trolig endringer som førte til redusert skatt for skatteyter.

Fristen for å levere selvangivelsen er 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende.

Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?