Likestillingen har ikke kommet til privatøkonomien

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

Det er lenge siden Loven om likestilling mellom kjønnene blir vedtatt av stortinget i 1978. Og mye har skjedd siden den gang. Allikevel er vi langt fra å kunne kalle Norge et likestilt land. Heller ikke privatøkonomien i parforholdet er seg likestillingsmerket verdig.

Skrevet av: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. (Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Nordea 08.04.2016).

En undersøkelse vi gjennomførte for litt siden viser nemlig at det fortsatt er slik at hovedvekten av menn betaler mest av de tyngre budsjettpostene.

Tallene viser tydelig at mens menn betaler mest av bolig- og billånet, generelle bilkostnader, data og elektronikk og strømutgifter, betaler kvinner mest for de mer lette budsjettpostene, av typen dagligvarer, interiørnips og gaver.

Denne forbruksfellen er det viktig å være seg bevisst.

Ikke bare står du som kvinne i fare for å miste hele ditt økonomiske fotfeste ved et eventuelt brudd. Det vil også kunne få store økonomiske konsekvenser for deg om partneren din skulle gå bort, spesielt om dere ikke er gift eller har felles barn.

Viktig med interesse

En boligundersøkelse som ble gjennomført av Norstat på vegne av Penger.no i fjor, viser også at langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har.

Dette tyder på at kvinner viser mindre interesse for disse viktige enn det menn gjør, noe som kan straffe seg på sikt. Det kan nemlig være mye å tape på å ikke gå gjennom sine økonomiske avtaler på regelmessig basis.

Har man ikke vist interesse for disse tingene i samlivet, kan man havne litt skjevt ut i et samlivsbrudd, både fordi man mangler kontroll og fordi man ikke har det som vane å følge opp disse tingene.

Det er for eksempel mye å spare på å til enhver tid sørge for at en har de beste lånebetingelsene, og du kan gå glipp av store summer om du ikke følger med i timen eller har en rutine for gjennomgang.

Så, kvinner, skjerp dere! Det kreves nemlig en del egeninnsats for at vi skal bli likestilte. Også når det gjelder det privatøkonomiske.

Her er lite tilbakeblikk på kvinneroller og likestilling på 70-tallet fra NRK Skole for å sette ting i perspektiv.