Ikke lenge til Norge får nye sedler

Det er ikke lenge til de nye sedlene er i omløp. Slik vil den nye 100-lappen se ut. Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er Gokstadskipet. Dette er Norges største bevarte vikingskip. Foto: Norges Bank

Nå er ventetiden snart over. Om ikke mange ukene kan vi ta i bruk de helt nye pengesedlene med motiver fra norsk historie og kultur. Allerede 30. mai utgis de nye 100- og 200-kronesedlene.

Skrevet av: Silje Kristine Lindsveen, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).

De nye sedlene har fått tema «Havet» og prosessen har ifølge Norges Bank vært både omfattende og spennende.

– Med ett tema som en rød tråd for alle motivene på sedlene, kan vi formidle én sammenhengende fortelling. «Havet som grunnlag for Norges nærings- og velferdsutvikling» er fortellingen om et sentralt element i norsk økonomi, vår historie og nasjonale identitet, skriver banken på sine nettsider.

Sedlene skal også impregneres for lenger levetid.

– Fordi Norges Bank forsyner bankene med kontanter fra fem sentralbankdepoter, og bankene står selv for den videre distribusjonen til publikum, vil det være vanskelig å si hvor de nye sedlene først dukker opp, forteller Bård Ove Molberg som er kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank til DinSide.

Stemmer:   «Skatteparadis er et viktig stykke norsk historie»

De gamle sedlene er gyldige ett år etter nylansering

Gamle sedler vil ifølge Molberg være gyldige i ett år etter at de nye er lansert.

– Det betyr at folk bør bruke opp de gamle 100- og 200-kronesedlene eller sette dem inn på sin bankkonto innen 30. mai 2018, sier kommunikasjonsrådgiveren til DinSide.

Han forsikrer også at Norges Bank er pliktige til å veksle inn ugyldige sedler i minst ti år etter at de er tatt ut av sirkulasjon. 

Det er derfor ingen grunn til panikk.

Besøk nettsidene til Norges Bank for å lese mer om sedlene, samt se alle sedlene.

Slik ser de nye 200-sedlene ut:

Hovedmotivet på 200-kroneseddelen er en torsk. I bakgrunnen ses sild og notmasker. Fiske har i århundrer vært en sentral del av inntektsgrunnlag og kultur langs norskekysten. Foto: Norges Bank

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.

Les også:

Her kaster mange penger rett ut av vinduet

Tips til å spare penger på reise – fra en som har besøkt alle verdens land

Dette systemet kan spare deg for penger