Dette er nytt i årets skattemelding

Her får du en oversikt over de viktigste endringene med årets skattemelding. Bilde: Pengenytt/ Skatteetaten

Det er flere poster i skattemeldingen som enten har blitt endret, fjernet eller lagt til. Den viktigste endringen er at post 5.0, tilleggsopplysninger, ikke lenger eksisterer.

I dag ble 4,9 millioner skattemeldinger gjort tilgjengelig for privatpersoner og næringsdrivende.

Som sikkert mange allerede har lagt merke til, er årets skattemelding noe annerledes enn fjorårets utgave.

Den største endringen for mange er at post 5.0 er fjernet. Der kunne du tidligere skrive en kommentar eller komme med tilleggsinformasjon til Skatteetaten.

Annonse:


Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i Skatteetaten, begrunner det med følgende:

– Vår erfaring med merknadsfeltet (post 5.0) har vært at det brukes til å oppgi opplysninger om inntekter, fradrag, formue eller gjeld som enten allerede var, eller skulle vært ført i en egen post i skattemeldingen.

Hun legger også til at det i løpet av de siste årene har blitt laget flere nye poster på skattemeldingen, slik at du og jeg bedre skal være i stand til å egenfastsette skattegrunnlaget.

Les også: Nå kommer skattemeldingen

Frykter at flere skal bli straffet

I den grad du har behov for å gi Skatteetaten utfyllende opplysninger utover å føre korrekt beløp i postene i skattemeldingen, har du nå en mulighet til å sende med vedlegg til skattemeldingen.

Stig Flesland i Skattebetalerforeningen frykter imidlertid at mange synes det blir for tungvint og dermed dropper det.

– Vi synes det er uheldig at punktet er fjernet fordi man kan ha behov for å forklare valgene man tar. Man har jo også plikt til å begrunne hvorfor man har gjort som man har gjort. I verste fall risikere man jo å bli straffet hvis man ikke gir nok informasjon til Skatteetaten, sier han til NRK.

Samtidig som at post 5.0 er borte fra skattemeldingen, er nye poster opprettet.

Det er blant annet opplysninger om utenlandsk pensjon (post 3.3.5), individuell pensjonssparing (post 3.1.12 og 3.3.5), aksjesparekonto (post 3.1.5, 3.1.8, 4.1.8 og 3.3.8) og fradrag for investering i gründerbedrifter (post 3.3.14).

Du kan se samtlige endringer i postene på Skatteetatens nettsider.

Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Verdsettingsrabatt og gjeldsreduksjon

Nytt av året er også at du får en reduksjon i formuesverdien på enkelte eiendeler, samt reduksjon i fradraget for gjelden din.

Disse tallene er i utgangspunktet ferdigutfylte, men det er ditt ansvar å sjekke at de stemmer.

Kort forklart er verdsettingsrabatt en rabatt som gis på eiendeler som for eksempel bolig- og næringseiendom, aksjer og driftsmidler.

[annonse]

Den reduserer grunnlaget for formuesskatt og gir lavere formuesskatt dersom du har en netto formue som overstiger minstebeløpene.

Dersom du har gjeld, vil fradraget for gjeld bli redusert forholdsmessig mellom verdien av eiendeler med verdsettingsrabatt og verdien av din samlede formue.

I skattemeldingen skal du ikke justere disse verdiene, men dersom du har gjeld som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen, må du føre opp hele beløpet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Foreslår nye regler for tips-penger

Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Dette er de billigste mobilabonnementene