Boligutbygger: – Derfor får vi ikke noen boligboble i Norge

Illustrasjonsbilde: Pixabay

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig forventer at gjennomsnittlig kvadratmeterpris på nye boliger i Oslo skal passere 100.000 kroner i løpet av 4-5 år. Han ser imidlertid ingen faresignaler for at vi får en boligboble i Norge.

– Vi vil komme til å se en boligprisvekst i Oslo som er tøff de neste årene også. Nå ser vi at prisen på nyboliger i Oslo passerer 70.000 kroner. Jeg tror at den passerer 100.000 kroner i Oslo i løpet av 4-5 år. Det samme har skjedd i Stockholm. Ser vi på lønnsveksten i Norge kontra Sverige har den vært betydelig sterkere. Vi takler denne prisveksten bedre, uttaler Schumann til Oslo Business Forum.

Prisen på boliger i hovedstaden steg med over 13 prosent fra juli 2015 til juli 2016, ifølge statistikk fra Eiendom Norge. Landet som helhet har til sammenligning hatt en tolvmånedersvekst på i overkant av syv prosent.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Adm. dir. i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

Adm. dir. i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

IMF er bekymret

Det internasjonale pengefondet (IMF) har flere ganger gått ut og advart mot at det norske boligmarkedet er kraftig overpriset.

Fondet argumenterte senest for en måned siden blant annet med at boligprisene har økt med 140 prosent siden 2000, noe som er dobbelt så mye som den generelle prisveksten.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken deler IMF’s konklusjon, og uttalte til Dagens Næringsliv tidligere i år at ivrige boligbyggere var oppskriften på en boligboble.

Dette er helt feil, mener Schumann og sår tvil om Handelsbankens forståelse av mekanismene i boligbyggingen.

Les også: Minst 650.000 husholdninger betaler mer for strømmen enn de må

Selger før de bygger

– Det er én stor forskjell på boligmarkedet i Norge og for eksempel USA, Irland og Spania, hvor de har gått på en smell. Der begynte de å bygge boliger uten å ha solgt på forhånd. Her i Norge skal man selge 50-60 prosent av prospektene før man begynner å bygge, sier han, og legger til:

– Derfor får man aldri noen boligboble, siden man ikke får noen overproduksjon. Litt overproduksjon kan man få, men man får aldri de voldsomme volumene som man får i andre land. Derfor tror jeg Handelsbankens økonomer kan for lite om boligbygging. De burde sette seg mer inn i boligmarkedet fungerer før de uttaler seg.

Les også: I disse kommunene må du betale mest eiendomsskatt

Tilbudsunderskudd

Boligprodusentenes forening anslår at den langsiktige byggetakten i Oslo vil ligge på i litt over 3000 nye boliger per år. Prognosesenteret har nylig oppjustert sine anslag for boligbehovet i Oslo fremover, og beregner nå at byen trenger nesten 6700 nye boliger hvert år frem mot 2025 for å møte behovet.

– Utfordringen i Oslo er at det ikke nok ferdigregulerte tomter slik at man kan begynne å bygge på dem. Hvorfor har man ikke det? Mange av de reguleringsprosessene som burde tatt 1,5 år, tar gjerne 3 år. I tillegg skjer det ofte at vi fremmer forslag om å bygge 400 nye boliger. Så svarer plan- og bygningsetaten at vi klarer oss med 300. Når vi hele tiden har disse omkampene, så får vi en ubalanse i markedet, svarer Schumann på hvorfor det ikke bygges mer.

Han passer på å presisere at boligmarkedet i resten av landet er i brukbar balanse.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente