Arbeids- og sosialministeren gir ikke etter for pensjonistenes krav om å se «slippen» sin

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er ikke spesielt godt likt av pensjonistene om dagen. Her avbildet under et intervju på sin første dag som arbeids- og sosialminister i 2015. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ ASD/ Flickr.com

Det er slutt på papirutskrift av pensjonsutbetalingene fra Nav, og Pensjonistforbundet har mobilisert til kamp for å få den tilbake. Dette ser ikke ut til å påvirke arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Fra og med i januar i år får ikke alderspensjonister og uføretrygdede utbetalingsmeldinger fra Nav i posten lenger.

Dette er budskapet til Pensjonistforbundet. Foto: Skjermdump fra Slippenmin.no

Det gjelder uavhengig av om de er registrert som digital bruker eller har tilgang til PC, smarttelefon eller nettbrett, opplyser forbundet på sine nettsider.

Derfor har Pensjonsforbundet lansert en underskriftskampanje for pensjonister som ønsker papirutskriften tilbake.

– Nå må statsråd Anniken Hauglie ta grep. Vi håper med dette å få statsråden til å gjøre om på vedtaket, sa forbundsleder Jan Davidsen til VG i midten av forrige uke.

Les også: Stadig flere klager på kontakten med NAV

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Hauglie bøyer ikke av

Pengenytt har derfor hørt med Arbeids- og sosialdepartementet om det er aktuelt for departementet å snu i denne saken, og dermed at pensjonistene får gjennomslag for sitt ønske.

– Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har svart på skriftlige spørsmål til Stortinget fra representanten Kirsti Bergstø (SV) 5. desember 2016, representanten Rigmor Aasrud (A) 8. desember 2016 og representanten Karin Andersen (SV) 2. februar 2017. Disse svarene oppsummerer sakens innhold og status, svarer Morten Dagre, seniorrådgiver i presse- og kommunikasjonsseksjonen i Arbeids- og sosialdepartementet.

I disse svarene står det blant annet at «viktige meldinger» i henhold til eForvaltningsforskriften fortsatt skal sendes skriftlig til personer som ikke er digitale brukere eller som har reservert seg mot å motta digital post. 

Utbetalingsmeldinger anses derimot ikke som viktige meldinger i henhold til verken Forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften, ifølge Hauglie.

Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Digital kommunikasjon skal være hovedregelen

Digital kommunikasjon skal være hovedregelen for meldinger fra Nav, skriver Anniken Hauglie videre i sine svar.

Hun presiserer likevel at Nav kan gjøre unntak, også for utbetalingsmeldinger:

«Alle brukere, også pensjonister og uføretrygdede, kan få tilgang til utbetalingsinformasjonen hver måned ved å gå inn på Nav.no. For de som ikke er digitale brukere, er det sendt ut informasjon om at man kan få opplest utbetalingsinformasjonen ved å ringe Nav Kontaktsenter på oppgitte telefonnumre. Dersom man i særskilte tilfeller har et nødvendig behov for å få tilsendt denne informasjonen skriftlig, vil Arbeids- og velferdsetaten på forespørsel kunne sende opplysningene i posten.»

På Nav sine nettsider står det følgende om saken:

«Nav Kontaktsenter gjør en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle og kan sende en utskrift av utbetalingsmeldingen i posten. Spesielle behov for dokumentasjon kan være til lånesøknad eller for klage ved mulig feilutbetaling.»

Les også: Så mange kombinerer jobb og alderspensjon

Gir ikke opp

Kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet

Pensjonistforbundet har over 220.000 medlemmer, og den nevnte underskriftskampanjen foregår i flere kanaler samtidig for å nå ut til flest mulig.

Forbundet har tydeligvis ikke gitt opp ennå, og ettersom det er stortingsvalg til høsten så kan mye skje.

– Vi har trykket opp rundt 200.000 postkort som blant annet blir å finne i Se og Hør 7. mars. Vi sender også ut postkort til våre lokal- og fylkesforeninger, som deler ut disse, sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet til Pengenytt, og legger til.

– I tillegg har vi opprettet en nettside Slippenmin.no, samt en annonse på Facebook-siden vår, hvor du kan signere oppropet.

Ruud opplyser at de også ser på om det er flere ting de kan gjøre for å nå ut til pensjonister med deres kampanje.

– Vi håper det er langt flere enn våre medlemmer som blir med på denne aksjonen. Det er ikke tvil om at dette er en sak som opprører mange pensjonister og uføretrygdede, sier hun.

Les også: Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP

Skal møte Arbeids- og sosialdepartementet til sommeren igjen

Den 10. januar i år hadde Pensjonistforbundet et møte med Arbeids- og sosialdepartementet der tema var digitaliseringen av Navs utbetalinger av pensjoner.

– Hvordan opplevde dere dette møtet?

– Møtet vi hadde i Arbeids- og sosialdepartementet var med statssekretær Christl Kvam, pluss to rådgivere. Vi satte pris på at departementet fant tid til å møte oss. Men statssekretæren opplyste på møtet at det var «praktikaliteter» som gjorde at pensjonistene ikke kunne få utbetalingsmeldingen tilbake, og ikke økonomi. Hos Nav har vi fått beskjed om at det handler om penger og bidsjetter, svarer Ruud.

Hun legger til at partene ble enige om å møtes igjen etter et halvt år.

Seniorrådgiver Morten Dagre i departementet bekrefter at møtet fant sted etter ønske fra Pensjonistforbundet, og at statssekretær Christl Kvam der viste til statsrådens svar på skriftlige spørsmål om saken fra flere stortingsrepresentanter.

Les også: Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor

Les også: Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Les også: Derfor har selvangivelsen fått nytt navn fra i år av

Les også: Nakne tall – Så lenge dusjer vi og dette koster det (annonsørinnhold)